Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 
Időjárási helyzet Európában

A korábban napokig a Brit-szigetek környékén örvénylő mérsékelt övi ciklon, amelynek déli szektora folyamatosan új erőre kapva igen meleg levegővel árasztotta el a Kárpát-medencét és a Balkán-félszigetet, mostanra Észak-Skandinávia fölé helyeződött, és elgyengült. Hosszan elnyúló, és fokozatosan erejét vesztő, hullámzó frontrendszere még mindig két részre osztja Európát hőmérsékleti szempontból, jelenleg az Ural-hegységtől, a Moszkva-Varsó-Belgrád vonaltól egészen Dél-Olaszországig húzódik. A front nyugati oldalán többnyire átlagos a hőmérséklet, nagy területen 16, 22 fokot mérnek, bár Németországban sok a felhő, Franciaországban a napos idő van túlsúlyban. A Skandináv-félszigeten sokfelé kiadós eső volt, a front vonala mentén - elsősorban Magyarországon - intenzív zivatarok is kialakultak. Ettől az időjárási rendszertől keletre továbbra is afrikai eredetű a légtömeg, amely a Balkán-félszigettől Románián át egészen Délnyugat-Oroszországig okoz szokatlanul meleg időt, nagy területen 30 fok feletti hőmérsékletet, sőt az elmúlt napokban Bosznia-Hercegovinában minden szeptemberi hőmérsékleti maximum rekord megdőlt, s még szombaton is Mostarból 38 fokot jelentettek. Hétfőre a felettünk lévő frontrendszer elhagyja térségünket, és szárazabb, de hűvösebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Vasárnap délnyugat felől a Dunántúl déli és nyugati részeit még elérik vastagabb felhőtömbök. A Dunától keletre még többfelé, a Dél-Dunántúlon már csak szórványosan várható eső, zápor. Estétől északnyugat felől tovább csökken a felhőzet, hajnalra a Dunántúl nagyobb részén kiderül az ég, de nagyjából a Szécsény-Pécs vonaltól keletre több helyen marad az erősen felhős idő, és helyenként még lehet kisebb csapadék. Hétfőn délelőtt az összefüggő felhőzet elhagyja Magyarországot, a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, a Mátra-Szeged összeáramlási vonal környezetében nagyobb mennyiségben, ahol a szél is általában gyenge marad. Másutt az északi, északnyugati szél sokfelé lesz élénk, vasárnap a Dunántúlon erős, néhol viharos lökésekkel, illetve a Zemplén környezetében még hétfőn is számíthatunk erős légmozgásra.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 8, 15 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúl tartósan derült, szélvédett helyein ennél kissé hűvösebb is lehet. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 20, 21 fok körül valószínű.

Forrás: MTI