Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a menekültek ellátásával kapcsolatban szemenszedett hazugságnak nevezte tegnapi sajtótájékoztatóján a New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet kifogásait, amelyekben a körülményeket tették szóvá, és úgy értékelték, hogy a magyar hatóságok állatként viselkednek a menekültekkel. A szóvivő hangsúlyozta: mind a nemzetközi, mind a hazai jogszabályoknak megfelelő ellátást biztosítanak a bevándorlóknak, és folyamatos, 24 órás egészségügyi jelenlétet tartanak fenn nekik.

A magyar–szerb határnál körülbelül ezer rendőr teljesít szolgálatot, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állománya mellett a Készenléti Rendőrség és az ország valamennyi megyéjéből vezényelt rendőrök is vannak – közölte tegnap reggel sajtótájékoztatón az Országos Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályvezetője. Lakatos Tibor kérdésre válaszolva elmondta, a jövő héten a határrendészeti igazgatóság felállításával ez a szám változni fog, de erről részleteket egyelőre nem tudott mondani. – A térségbe vezényelt rendőröket Szegeden, illetve annak környékén szállásolják el, ellátásukról szintén gondoskodnak  – tette hozzá. Kitért arra is, hogy januártól szerda éjfélig 175 868 tiltott határátlépés történt, és 1014 embercsempésszel szemben jártak el.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója arról beszélt, hogy tegnapig 161 884 menedékjogi kérelmet regisztráltak, ebből 1835-öt szerdán, tegnap reggelig pedig további 373-at. A befogadóállomásokon 2030-an tartózkodnak. Kifejtette: a bevándorlási hivatal tavaly 1,8 milliárd forintot fordított menekültellátásra, idén augusztusig már 2,5 milliárd forintot.