Bár a svájci rendszer a sakkversenyek terminus technicusa, Flushing Mea­dowsban, az idei US Open tenisztornán idén ez van érvényben – a férfiaknál mindenképpen. Merthogy az egyik elődöntőt az alpesi ország két extra­klasszisa, a 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes Roger Federer (képünkön) játssza Stan Wawrinkával, a Roland Garros idei bajnokával.
A 34 éves Federer zavarba ejtő könnyedséggel verte 6:3, 6:3, 6:1-re a francia Richard Gasquet-t ezen a szinten nevetségesen rövid idő, 87 perc leforgása alatt, olyannyira, hogy ő maga is zavarba jött tőle. „Jó érzés, hogy ilyen klasszul megy a tenisz – mondta Federer, aki tizedszer játszik elődöntőt a US Openen, s 38. alkalommal Grand Slam-tornákon, ami rekord. – Az én koromban öt meccset játszmaveszteség nélkül nyerni ezen a tornán, nos hát, ez nem is normális. De azt azért nem mondanám, hogy nem esik jól…”

Federer remek játékát látva sokan találgatják, vajon mi az oka. Az egyik lehetséges magyarázat egy név: Stefan Edberg. A svájci húsz hónapja kérte fel gyermekkori példaképét edzőjének, és a svéd kiválasztása telitalálatnak bizonyult. Federer 2013-ban a világranglista hetedik helyéig csúszott vissza, abban az évben először fordult elő vele 2002 óta, hogy nem került be egyetlen GS-torna döntőjébe sem, s egyöntetű volt a vélemény: ennyi volt, itt az ideje visszavonulni. Ám a 17-szeres GS-tornagyőztes másképp gondolta. Menesztette addigi edzőjét, Paul Annacone-t, s Edberg tanácsait követve megkezdte a visszakapaszkodást a legszűkebb elitbe. Tavaly Melbourne-ben elődöntőt játszott, Wimbledonban pedig a döntőben csak öt játszmában maradt alul a világelső Novak Djokoviccsal szemben. Ugyanott idén is döntőzött Djokoviccsal (vesztett), s magabiztosan őrzi második helyét a világranglistán.

A svájci hosszú pályafutásának másik magyarázata is egy név: Pierre Paganini. A zseniális fitneszedző 2000 óta dolgozik együtt Federerrel, s minő véletlen, Roger a 2000-es ausztrál bajnokság óta egyetlen GS-tornáról sem hiányzott, a mostani US Open a hatvannegyedik neki, ami világcsúcs. A svájci senkihez sem hasonlítható könnyedséggel mozog a pályán, egykezes fonákja egyedülálló, olyan az egyensúlyérzéke, mint egy kötéltáncosnak. Jórészt Paganini speciális edzéseinek köszönhetően.

Negyeddöntő. 

Férfiak: 
Federer (svájci, 2.)–Gasquet (francia, 12.) 6:3, 6:3, 6:1; 
Wawrinka (svájci, 5.)–Anderson (dél-afrikai, 15.) 6:4, 6:4, 6:0. 

Nők: 
Pennetta (olasz, 26.)–Kvitova (cseh, 5.) 4:6, 6:4, 6:2; 
Halep (román, 2.)–Azarenka (fehérorosz, 20.) 6:3, 4:6, 6:4.