Élesen bírálta a menekültválsággal kapcsolatos brit politikát és személyesen David Cameron brit miniszterelnököt is csütörtökön a skót kormányfő, közölve, hogy Skócia kész segíteni a rászorulókon.
Nicola Sturgeon a skót parlamentben, a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok csütörtöki órájában kijelentette: sírva fakadt, amikor meglátta a török tengerparton holtan talált menekült gyermek fotóját, amely bejárta a világsajtót.

A skót kormányfő szerint a kisfiú halála nem elszigetelt tragédia, több ezernyi más emberélet is végveszélyben van, és sorsuk "nem valaki más felelőssége, hanem mindannyian felelősek vagyunk értük".

Nicola Sturgeon az edinburghi parlamentben kijelentette: éppen ezért "nagyon dühösen" szemléli a brit kormány hozzáállását a menekültválsághoz, főleg azt, ahogy David Cameron "egyszerűen átsétál az utca másik oldalára", amikor a válsággal szembesül.

Hozzátette: felszólítja Cameront, hogy "még ma" változtassa meg a menekültválsággal kapcsolatos politikáját.

A skót miniszterelnök közölte: Skócia a maga részéről készen áll arra, hogy menedéket kínáljon a segítségre szoruló menekülteknek.

Sturgeon bejelentette azt is, hogy pénteken megbeszélést tart a Skóciában működő humanitárius szervezetek, egyházak és önkormányzatok vezetőivel a menekültválságra adandó válaszlépésekről. Leszögezte: Skócia minden tőle telhetőt megtesz a válsághelyzet enyhítéséért.

David Cameron előző nap, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Nagy-Britannia eddig is számos "valódi menedékkérőt" fogadott szíriai menekülttáborokból, és a brit kormány felülvizsgálat alatt tartja ezt a kérdést.

"Nem hiszem azonban, hogy a migrációs válságra egyszerűen az újabb és újabb menekültek befogadása lenne a válasz" - tette hozzá.

A brit kormány egyelőre 500 szíriai menekült befogadására vállalt kötelezettséget, jóval kevesebbre, mint más nagy EU-tagállamok. Londont emiatt német részről is komoly bírálat érte a héten.

Stephan Mayer, a Bundestag tagja, a bajor CSU belügyi kérdésekért felelős szakpolitikusa a The Times című tekintélyes konzervatív brit lapnak nyilatkozva gyakorlatilag megfenyegette a brit kormányt, hogy ha Nagy-Britannia nem vállal "méltányos" részt az Európai Unióba érkező menekültek befogadásából, akkor Berlin nem fogja támogatni Londont az általa igényelt EU-reformokról szóló tárgyalásokon.

A befolyásos kormánypárti német politikus szerint ha a brit kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy a migránsok befogadásával járó terhek megosztásának kérdésében "nem a klub tagja", az "károsíthatja bizonyos mértékig" a kétoldalú brit-német kapcsolatokat, és így nyilvánvalóan annak esélyeit is, hogy siker koronázza a brit-EU viszonyrendszer átrendezéséről London által Brüsszellel tervezett tárgyalásokat.

Forrás: MTI