Szeptemberben héthavi mélypontra, 13,6 pontra süllyedt a Sentix berlini gazdaságkutató intézet eurózónás befektetői hangulatindexe az augusztusi 18,4 pontról - derült ki a gazdaságkutató hétfői közleményéből.
A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők 16,1 pontos szeptemberi adatra számítottak.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

Az euróövezet befektetői hangulatindexének vártnál erősebb gyengülését az okozta, hogy a kínai gazdasági növekedés lassulása viharfelhőként tornyosul a kilátások felett, főleg Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban.

"A helyzet megítélése stabil maradt, a várakozások viszont erősen romlottak. A kínai és más feltörekvő gazdaságok teljesítményének gyengülését a befektetők úgy ítélik meg mint az euróövezetre nehezedő jelentős terhet, amelyet már nem képesek ellensúlyozni a kedvező euróövezeti vagy amerikai gazdasági fejlemények" - mutatott rá közleményében a Sentix.

Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe 9,2 ponttal, 12,3 pontra esett, ami 2014 decembere óta a legalacsonyabb. A német gazdasági helyzet megítélése 25,7 pontról 20,6 pontra esett, a várakozásokat tükröző alindex pedig 4,4 ponttal csökkent.

Az Európai Unió 28 tagállama közül Németország külkereskedelmében játssza a legnagyobb szerepet Kína. A német gazdaság 0,4 százalékkal növekedett a második negyedévben, de a feldolgozóipari megrendelések értéke júliusban már a vártnál nagyobb mértékben csökkent, ami a növekedést hajtó export gyengülésére utal. Ugyanakkor az ipari termelés júliusban az idei év leggyorsabb ütemével növekedett, ami viszont azt sugallja, hogy a német gazdaság jól indította a második fél évet, dacára a világgazdasági viharoknak.

Forrás: MTI