Mérséklődött a munkanélküliség Görögországban, az állástalanok aránya a második negyedévben 24,6 százalékra csökkent az első negyedévi 26,6 százalékról - közölte csütörtökön a görög statisztikai hivatal.
Az 1,16 millió munkanélküli 71,4 százaléka legalább 12 hónapja nem talál állást. Görögországban 2014 első negyedében 27,8 százalékon tetőzött a munkanélküliség.

A statisztikai hivatal már közölte a júniusi havi munkanélküliségi adatot, amely a mintavétel különbözősége miatt eltér a negyedéves számtól és nincs szezonálisan kiigazítva. Eszerint Görögországban nőtt a munkanélküliség júniusban, a szezonálisan kiigazított ráta 25,2 százalékra emelkedett a májusi 25 százalékról. A legnagyobb arányban a fiatalokat sújtja az állástalanság: a 15-24 éves korosztályban 48,3, a 25-34 évesek körében 32,1, a 35-44 évesek között pedig 22,4 százalékos a munkanélküliség.

Az euróövezetben átlagosan 11,1, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékos volt a munkanélküliség júniusban.

Az adósságválság és a nemzetközi hitelezők által kikényszerített megszorító intézkedések negyedével csökkentették Görögország hazai össztermékét és rekordszintre növelték a munkanélküliséget. A második negyedévben a személyi fogyasztás és a nettó export növekedése következtében 0,9 százalékkal bővült a GDP, de félő, hogy a második fél évben az ország visszacsúszik a recesszióba.

Forrás: MTI