„Növelnünk kellett a bevételeket” – magyarázkodott a milliárdos Martin Shkreli, miután megvásárolta a Daraprim gyógyszer forgalmazási jogát, majd árát ötvenötszörösére emelte.
Az orvosságot elsősorban a toxoplazmózis parazitafertőzés ellen használják: a kórokozó gyenge immunrendszerű, például HIV-fertőzött szervezetbe jutva végzetes lehet. Az Egyesült Államokban több mint egymillióra tehető az AIDS-betegek száma, és kezelésükhöz alapvető fontosságú a Daraprim. Shkreli cége, a Turing Pharmaceutical még augusztusban 55 millió dollárért vásárolta meg a gyógyszer forgalmazási jogát, és alig pár hónap alatt a 13,5 dolláros árat 750 dollárra emelte. Az Egyesült Államokban közfelháborodást keltett Shkreli döntése.

A drasztikus áremelés Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns figyelmét is felkeltette, aki Twitter mikroblogján hirdetett harcot a „gyalázatos” gyógyszerpiac ellen. A The ­Daily Beast magazin a 32 éves férfit az Egyesült Államok leggyűlöltebb embereként nevezte meg; online felmérésük alapján Shkrelit többen utálják, mint az amerikai fogorvost, aki júliusban végzett Cecillel, Zimbabwe ikonikus oroszlánjával. A punkzene iránt rajongó milliárdossal még a Collect Records lemezkiadó is megszakította a kapcsolatot, pedig Shkreli korábban nagy összegekkel támogatta a céget. De a botrány következtében több zenekar is jelezte: amennyiben a férfi a befektetők között marad, távoznak a kiadótól.

A közösségi oldalakon rendkívül aktív gyógyszermágnás nem érti a felháborodást. Meggyőződése, hogy nem a beteg embereket zsarolja az áremeléssel, csupán versenyképes akar maradni a gyógyszerpiacon. Állítja, cége új, a Daraprimnél hatékonyabb gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, hiszen „a betegek nem egy hetven éve forgalomban lévő orvosságot érdemelnek”. Mégis úgy tűnik, a sok negatív kritika végül hatott: Shkreli bejelentette, kész csökkenteni az életmentő gyógyszer árát. A betegek ennek ellenére nem nyugodtak meg, ugyanis a milliárdos arról nem szólt: mégis, mennyivel. Az is biztos: a cég több alkalmazottja is elveszíti állását. „Le kell állítanunk számos gyógyszerkutatást. Ki kell rúgnunk embereket” – nyilatkozta Shkreli.

Rendelje meg a Magyar Idők konzervatív napilapot.