Nyolc támogató és öt ellenszavazattal az Országgyűlés költségvetési bizottsága tegnap elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a közmédia jövő évi költségvetésének előterjesztést.
Nyolc támogató és öt ellenszavazattal az Országgyűlés költségvetési bizottsága tegnap elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a közmédia jövő évi költségvetésének előterjesztést. Az NMHH által összeállított indítvány szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működésére 77,7, a hatóságéra 32,3 milliárd, a médiatanácshoz pedig 481 millió forintot rendelne a 2016-os évre az Országgyűlés.

A parlamentben napirend előtt Széll Bernadett, az LMP társelnöke a 380 ezer hektár állami föld eladásának újragondolására szólította fel a kormányt, s elmondta: október 5-én a földprivatizáció ellen a gazdákkal  utcára vonulnak. Bitay Márton földművelésügyi államtitkár azt válaszolta: van eljárásrend, ahogyan az állami földeket értékesíteni lehet, erről folyt szakmai vita az Országgyűlésben, akkor az LMP frakciója is megszavazta a javaslatot. Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt kérdezte, milyen területen számíthatnak a fiatalok a kormány segítségére. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyi államtitkára elmondta: az Ifjúsági garanciaprogram biztosítja, hogy Magyarországon 2018-ra a 25 év alattiak munkanélkülisége megszűnjön. 

Egymilliárd forintos uniós pályázatot írnak ki az ifjúsági közösségek programjainak támogatására, s ötmilliárdos keretösszegből a fiatalok tájékoztatását segítő új nemzedék központok épülnek fel országszerte. Demeter Márta MSZP-s képviselő a helikopterbeszerzésről szóló pályázat kiírásának időpontját firtatta. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára közölte: a kormány elvi döntést hozott a nemzeti helikopterképesség megteremtéséről, de a beszerzés megkezdése csak a szállítási és fedezetbiztosítási ütemterv kormányzati szintű összehangolásának jóváhagyása után kezdődhet. Szászfalvi László (KDNP) azt kérdezte: hány gyermeket érint az ingyenes tankönyvellátás és gyermekétkeztetés? Rétvári Bence, az Emmi államtitkára kijelentette: hétszázezer gyermek jutott ingyen tankönyvhöz idén, térítésmentes étkezést pedig jövőre 714 ezer gyermeknek biztosítanak.