A migránsok átlépték a baranyai horvát-magyar határt, majd szemtanúk állítása szerint a baranyai Illocskán bukkantak fel - tudta meg a bama.hu.
A horvát sajtó jelentése szerint a vártnál is több, összesen öt és fél ezer migráns érkezett Horvátországba csütörtök reggelig, akik a hírek szerint már nemcsak a horvát-magyar határ túloldalon vannak, hanem szemtanúk állítása szerint a Baranya megyei Illocska településen is megjelentek – olvasható a bama.hu portálon.

A helyiek eddig 42 illegális határátlépőt számoltak össze. A helyszínen megjelentek a rendőrautók, megkezdték az hivatalos intézkedést. A helyiek elmondásából az is kiderült, hogy a zöldhatáron keresztül érkeztek hazánkba az újabb migránsok.

A Dunántúli Napló információi szerint a környező településeken is fokozott hatósági ellenőrzés van, azzal számolnak, hogy ott is megjelennek a bevándorlók.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szerdán éjszaka újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy jelenleg ellenőrzés alatt tartják a határt, de ha nagyobb migránshullám érkezik Szerbiából, akkor teljesen más módszert kell alkalmazniuk. „Ez azt jelenti, hogy az Európai Uniónak hot spotokat kell építeni, hogy ott regisztrálják őket, még mielőtt a migránsok Horvátországba jönnének” – mondta.

A migránsok egy részét az éjszaka folyamán már Zombor felé irányították a szerb hatóságok a horvátok kérésére, a vajdasági Bácsbezdán és a horvátországi Kiskőszeg (Batina) határátkelőre. Ez már a Baranya-háromszög, amely a magyar határ túloldalán fekszik.

Sajtóbeszámolók szerint szerda este még buszokkal szállították az embereket a tovarniki határátkelőről a befogadóállomásokra, éjszaka vonat is indult, amely 800 migránst szállított el. A 24 sata című napilap szerint azonban új vonatok és buszok nem érkeztek a határátkelőre, ahol már több ezren gyűltek össze.
Sajtóértesülések szerint a helyzet „kezd ahhoz hasonlítani, amit Szerbiában és Magyarországon lehetett látni”.

Vesna Pusic külügyminiszter a horvát televízióban szerda este arról beszélt, hogy Horvátország néhány ezer menekülttel még meg tud birkózni, de több tízezerrel már nem.

A műsorvezető kérdésére, mit fog akkor tenni a kormány, ha az illegális határsértők száma folyamatosan nő, azt válaszolta, segítséget kérnek az EU többi országától.

Orbán Viktor: a horvát határ egyes pontjain is létesül kerítés
Magyarország a horvát határ meghatározott helyein is kerítést létesít – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Die Presse című osztrák lap honlapján szerda este megjelent interjújában.
A kormányfő emlékeztetett, hogy a menekültekről szóló genfi konvenció is kimondja, hogy a menedékkérők nem választhatják meg azt az országot, ahol menedéket szeretnének. A menekülteknek joguk van a védelemre, de ezt a szomszédos államoknak kell biztosítaniuk. Ezt követően kérhetik, hogy máshol helyezzék el őket.

Forrás: bamma.hu