Az MSZP parlamenti vitanapot kezdeményez az állami földek eladásáról - mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdán az MTI-nek. Gőgös Zoltán az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) megnyitó beszédekre úgy reagált: teljes tévedésben van a kormány az agrárium fejlődése kapcsán.
Az országgyűlési képviselő közölte: határozottan tiltakoznak az állami földek értékesítése ellen, és hogy a folyamatból kihagyják a parlamentet. Szerinte az árveréseken a földeket a megfelelő végzettséggel rendelkező pénzügyi befektetők, spekulánsok fogják majd megvenni.

Hozzátette: hétfőn küldték el a frakcióknak a parlamenti vitanap kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtő íveket.

Az OMÉK-on elhangzottakra reagálva azt mondta, semmi baj nincs a helyi termékek vagy az egészséges élelmiszerek favorizálásával.

Szerinte ugyanakkor Magyarország ki fog szorulni a nagy fogyasztási igényeket kielégítő kereskedelmi piacról, ha letesz ennek a rendszernek az ellátásáról. Mint mondta, ehhez szervezett, nagykapacitású alapanyag-termelés és feldolgozóipar kell. Előfordulhat az, hogy a magyar emberek 80 százalékban külföldi termelők által előállított élelmiszert fognak enni - mutatott rá.

Gőgös Zoltán úgy értékelt, hogy ebbe bele fog roppanni a magyar mezőgazdaság, és át fog állni egy csupán gabonát termelő, nagyon egyszerű agráriummá.

Az elnökhelyettes közölte: folytatódik a vidéki kis- és középvállalkozások "vesszőfutása". Közölte, fontos lenne vidéken is emelni a béreket, mert nagyon lecsökkentek a jövedelmek az agráriumban.

Hozzátette: az új uniós pályázatokból az látszik, hogy lényegesen kevesebb pénz az állattartás fejlesztésére, a környezetgazdálkodás támogatására.

A 77. OMÉK-ot szerdán Budapesten nyitotta meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, beszédet mondott Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

Forrás: MTI