Megfelel Paks II. szerződésének műszaki tartalma az uniós Euratom-szerződésben foglaltaknak, ezért az Európai Bizottság elfogadta azt. A beruházásnak igen magas biztonsági követelményeknek kellett megfelelnie.
Az Európai Bizottság szeptember 7-én közölte a magyar kormánnyal, hogy aláírta a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartásról szóló szerződések műszaki fejezeteit – közölte tegnap Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi tájékoztatóján kifejtette: mindez azt jelenti, hogy Paks II. teljesíti az Euratom-szerződés célkitűzéseit és követelményeit úgy biztonsági, mind energiapolitikai és környezetvédelmi szempontokból, és az egyéb elvárásoknak is eleget tesz. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió korábban már hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország tartósan orosz beszállítótól vásárolja majd a Paks II. üzemeltetéséhez szükséges nukleáris üzemanyagot.

Bírság a lejárt fogyasztásmérőkértHárom elosztótársaságot bírságolt meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, miután fogyasztóvédelmi közigazgatási eljárásban ellenőrizte a lejárt hitelesítési idejű fogyasztásmérők alkalmazásának arányát. Az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. 3 millió forintos, az Égáz–Dégáz Földgázelosztó Zrt. 7 millió, a Magáz Magyar Gázszolgáltató Kft. 600 ezer forintos bírságot kapott.
A szerződésben foglalt határidők szorosak, jelenleg a blokkok pontos műszaki paramétereinek tisztázása zajlik – közölte tegnap Gennagyij Jersov, a tervező vállalat Atomprojekt helyettes főmérnöke budapesti sajtóértekezletén. Közölte, a tervezést elkezdték, hamarosan pedig kiírja a fővállalkozó Roszatom a turbinára vonatkozó tendert, miután sikerül lefektetni a magyar fél elvárásait. A szakértő elmondta, hogy a vállalat készen áll bármilyen turbinasziget beépítésére, legyen az olcsóbb, vagy drágább beszerzés, amelynek azonban az üzemeltetési kiadásai kedvezőbbek. A beépítendő irányítási rendszer beszállítója sem lehet még ismert, ez is lehet akár orosz, akár más országban kifejlesztett technológia.

A Paksra szánt 1200 megawatt teljesítményű két blokk a tervezett élettartama 60 év, ugyanennyi üzemidő hosszabbítási lehetőséggel – emlékeztetett a főmérnök kiemelve, hogy utóbbi azért kiemelkedően fontos gazdasági szempontból, mert mind a reaktorblokk leszerelése, mind pedig a hulladékelhelyezés nagy költségvonzatú.

Gennagyij Jersov elmondta azt is, hogy az új blokkok maximálisan megfelelnek mind a magyar, mind a nemzetközi biztonsági követelményeknek. Az alkalmazandó passzív megoldásoknak köszönhetően nem tervezett üzemzavar esetén is emberi beavatkozás és villamos energia használata nélkül is megoldott a reaktorok biztonságos hűtése. A szakember hozzátette, hogy a magyar kormánynak nincsenek különleges követelményei, de elvárja a korszerű létesítményekkel szemben támasztható tulajdonságokat.
A Paks II. üzemelése során kiszabaduló sugárzás mértéke jóval alacsonyabb lesz az orosz és a külföldi szabályozás szerinti határértékeknél is. Egy esetleges baleset hatása legfeljebb 800 méteres sugarú körben marad, illetve nem haladja meg a három kilométert az a zóna, ahol a lakosság védelmét szolgáló intézkedésekre lehet szükség.