Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) pénzügyi- és vagyongazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a FÖMI vagyongazdálkodása és belső kontrollrendszerének kialakítása, működtetése összességében szabályszerű volt, a pénzügyi gazdálkodás területén azonban számos kisebb hiányosságot tárt fel az ellenőrzés.
A számvevőszék csütörtöki közleménye szerint az ÁSZ A FÖMI 2008 és 2013 közötti gazdálkodását ellenőrizte. A FÖMI földmérési és térinformatikai szervezet, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) irányítása alatt álló központi hivatal. Feladatai közé tartozik az ingatlanügyi, földügyi igazgatás országos szintű adatainak feldolgozása, szakmai információs rendszerek, adattárak fejlesztése, üzemeltetése. 

A FÖMI könyvviteli mérleg szerinti vagyona az ellenőrzött időszakban 2 milliárd 774,7 millió forintról 3 milliárd 363,9 millió forintra nőtt.

Az intézetnél a pénzügyi gazdálkodás a feltárt hibák és hiányosságok következtében nem volt szabályszerű. A számvevőszéki ellenőrzés a szakmai teljesítés igazolása, az ellenjegyzés és érvényesítés gyakorlása körében tárt fel hiányosságokat, egy esetben pedig nem tartották be az összeférhetetlenségi előírásokat.

A vagyongazdálkodás - a vagyonhasznosítási bevételeknél feltárt hiányosságok kivételével - szabályszerű volt. A vagyon állagának megóvásával összefüggésben fennálló kötelezettségeknek eleget tettek, de a fejlesztések elmaradásával a tárgyi eszközök használhatósága romlott.

A belső kontrollrendszer elemei közül a belső szabályzatok kialakítása, az információs és kommunikációs rendszer, valamint a kontrolltevékenységek kialakítása és működtetése csak részben volt szabályszerű. Egyes szabályzatokkal a FÖMI nem rendelkezett, a meglévő szabályzatok pedig több esetben nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. 

A kockázatkezelési rendszer 2008-2010 között részben, 2011-2013 között viszont már szabályszerű volt. A monitoring rendszer részeként a belső ellenőrzés működése területén is tárt fel hiányosságokat a számvevőszéki vizsgálat.

Az ÁSZ a földművelésügyi miniszternek és a FÖMI főigazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre intézkedési tervet kell készíteniük - olvasható a számvevőszék összegzésében.

Forrás: MTI