A szódabikarbónának számos, egészségünkre áldásos tulajdonságát ismerjük. Ezek közé tartozik például, hogy gyulladásgátló, gombaellenes, fertőtlenítő és antibakteriális. Belsőleg alkalmazva, segítségével orvosolhatunk különböző bőrproblémákat, de ajánlott megfázás esetén is. Azonban ne vigyük túlzásba a alkalmazását, mert károsíthatja az ínyt, a hajat és a bőrt is.
Nézzük, mértékletesen alkalmazva, mi mindenre jó a szódabikarbóna.

1. Javítja az arcszínt
A szódabikarbóna segít javítani az arcbőr állapotát, eltávolítja az elhalt hámsejteket, helyreállítja a bőr pH-értékét. 1-2 teáskanál szódabikarbóna és rózsavíz keverékéből készítsünk pasztát és ezzel dörzsöljük át az arcbőrünket. Hagyjuk rajta állni egy percet, majd langyos vízzel öblítsük le. Hetente egy-két alkalommal alkalmazzuk. Kényeztethetjük még az arcunk egy kevés citromlé és olívaolaj keverékéből készült pakolással is.

2. Pattanások ellen
Egy teáskanál vizet keverjünk el szódabikarbónával, kenjük fel az arcra, hagyjuk rajta állni, majd öblítsük le. Két-három napig alkalmazzuk a kezelést, míg a probléma enyhül.

3. Szép fogakért
A szódabikarbóna eltávolítja a fogkövet, az elszíneződéseket, és a kellemetlen szájszagot is. A fogkrémet keverjük el egy kevés szódabikarbónával, majd mossunk megszokott módon fogat két percig. Annak érdekében, hogy fehérebbek legyenek fogaink, keverjünk el négy evőkanál kurkuma port, 3 teáskanál olívaolajjal és 2 evőkanál szódabikarbónával. Naponta csak egyszer moshatunk fogat szódabikarbónával, különben káros hatása lehet a fogzománcra.

4. Testszag ellen
Egy evőkanál vizet keverjünk el egy evőkanál szódabikarbónával, cseppentsünk hozzá ízlés szerint illóolajat, majd kenjük a hónaljunkra.

5. Kiütésekre, bőrirritációra
A szódabikarbóna megszünteti a viszkető bőr következtében kialakuló irritációt. 1:3 arányban keverjünk el vizet és szódabikarbónát, majd kenegessük be vele a problémás területet. Hagyjuk rajta pár percig, majd mossuk le. Ha az egész testen viszketést érzünk, üljünk szódabikarbónás fürdőbe. Egy csésze szódabikarbónát öntsünk egy kád vízbe, és tíz perc után tusoljunk le.

6. Napégés ellen
Ha napozás után felhólyagosodik a bőrünk, megoldás lehet rá egy kis szódabikarbóna. Keverjünk el egy-két evőkanál szódabikarbónát vízzel, és kenjük be a hólyagokat. Hamar leszárítja őket, és a gyulladást is megszünteti.

7. Körömgomba ellen
Készítsük lábfürdőt. Egy csésze szűretlen almaectet keverjünk el 2 evőkanál szódabikarbónával, és áztassuk a körmöt benne öt percig. Majd töröljük a lábat szárazra. Naponta kétszer ismételjük meg a kezelést. Közvetlenül a körömre is kenhetünk szódabikarbónás pépet. Hagyjuk rajta pár percig, majd öblítsük le.

8. Elszíneződött körmökre
Annak érdekében, hogy eltüntessük a körmök elszíneződését keverjünk el egy fél csésze vizet 1 teáskanál 3%-os hidrogén-peroxiddal és egy evőkanál szódabikarbónával. Tegyük egy tálacskába, és áztassuk benne a körmöt hetente egyszer két percig.

9. A haj egészségéért
A haj zsírosodása ellen havonta kétszer mossunk meg 1:3 arányban elkészített szódabikarbónás vizes keverékkel. Tegyük a nedves hajra, masszírozzuk bele, hagyjuk rajta 5 percig állni, majd mossuk le. A szokásosan használt samponhoz keverhetünk a flakonba egy teáskanál szódabikarbónát. Ezzel hetente egy-két alkalommal mossunk hajat.

10. Korpásodás ellen
Ahhoz, hogy megszabaduljunk a korpásodástól, egy teáskanál szódabikarbónát vigyünk fel a nedves fejbőrre, és masszírozzuk bele. Hagyjuk rajta egy percet, majd öblítsük le. Ezt hetente egyszer alkalmazzuk. Egy másik módszer, ha citromlével keverjük el a szódabikarbónát, és így alkalmazzuk a fejbőrre. Két-három percig hagyjuk állni, majd mossuk le alaposan.