Egyre többen ismerik fel, hogy a pénzpiacon a biztonság alapkérdés, így nő a kereslet az állampapírok iránt, mivel az kockázat nélküli befektetés - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen, Miskolcon pénteken.
Hozzátette, a nagyobb kereslet csökkenti a kamatokat, ami olcsóbbá teszi az állam számára a finanszírozást, a befektető pedig biztonságot és kamatot kap.

Az adósságkezelési stratégiáról szólva egyebek mellett azt mondta: ez három alapelvre, az adósságráta csökkentésére, a deviza adósság részarányának csökkentésére, a lakossági tulajdon erősítésére épül. Az adósságkezelőnek a biztonságot kell növelnie, "hogyha az államadósság biztonságos, akkor a befektetők ezt olcsón fogják finanszírozni" - jegyezte meg.

"Azt szeretnénk elérni, hogy a befektetői kör minél többszereplős, minél kiegyenlítettebb legyen, ne egy befektetői körtől függjünk" - mondta.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy az államadósságot tekintve Magyarország az eurózónás átlaghoz képest "kifejezetten jól áll", Ausztria és Németország között helyezkedik el. Az államadósság csökkentése fontos cél, ezt a mostani kormány is stratégiai célnak tekinti - tette hozzá Barcza György.

Forrás: MTI