A német és osztrák határlezárások hírére vasárnap este riadót rendeltek el hat délnyugati megye rendőrkapitányságain. Az intézkedés – mint azt az M1 aktuális csatorna közölte – a teljes állományra vonatkozik, és a rendőröknek két órán belül meg kellett jelenniük a szolgálati helyükön.
A Magyar Honvédség az elmúlt napokban felkészült arra, hogy a jogszabályváltozások hatályba lépésétől kezdődően, magas szakmai színvonalon képes legyen segíteni a rendőrség munkáját – közölte a hétvégén a honvédelmi miniszter. Simicskó István azután nyilatkozott a távirati irodának, hogy Benkő Tibor vezérkari főnökkel meglátogatta a Határozott Fellépés 2015 gyakorlat vezetési pontját Hódmezővásárhelyen és az ideiglenes biztonsági határzár építési munkálatait Bácsborsódnál. A tárca vezetője a látogatás után arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban jelentősen megnövelték a magyar–szerb határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát, amely immár mintegy 4300 főre emelkedett.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a rendvédelmi feladatok megkezdése előtt a katonák felkészítése során külön hangsúlyt fektetnek a pszicholó­giai alkalmasság fokozására.

Mindeközben újabb rekord dőlt meg szombaton, amikor minden eddiginél több határsértőt fogtak el a hatóságok. Csongrád megyében 4330-an lépték át illegálisan a zöldhatárt. Többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. Négy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás. Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója elmondta: a menekültügyi hatóság ebben az évben eddig 168 622 menedékkérelmet regisztrált, szombaton a regisztrációk száma 2547 volt, vasárnap reggel 6 óráig 578 menekültügyi kérelmet rögzítettek. A befogadó intézményekben 2034 migráns tartózkodik, mindenhol rend van.

Szombat este több száz migráns indult el a síneken Röszkénél. A tömeget tolmács segítségével arról próbálták meggyőzni az egyenruhások, hogy maradjanak a gyűjtőpontnál, azonban   a migránsok megindultak, a rendőrsorfal pedig szétnyílt. Éjfél után a 60-70 fős, kisebb csapat Röszke belvárosába jutott el, ahol a rendőrök feltartóztatták és buszra ültették őket, a nagyobb csoport tagjainak többsége pedig Szegedre érve szállt fel a buszokra.

A déli határszakaszon vasárnap is folyamatosan érkeztek a bevándorlók Röszkére. Éjféltől vasárnap reggel 8 óráig 1604-en lépték át jogellenesen a határt. A rendőrség buszokkal viszi el az embereket a gyűjtőpontról, így az érkezőknek keveset kell várakozniuk. A határ szerb oldalán ugyanakkor mintegy 8000 migránsra számítottak tegnap estig. A szerb–magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsára egyre többen érkeztek, a legtöbben ugyanis értesültek arról, hogy holnaptól jogszabályváltozásra és a vasúti átkelők lezárására lehet számítani a magyar határon.  Az ország nyugati határvidékére is több ezer migráns érkezett a hétvégén. Az ausztriai Nickelsdorfnál szombaton több mint 6600 illegális bevándorló lépte át a határt, tegnap estig pedig mintegy tízezer bevándorlót vártak az osztrák hatóságok. Pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 migráns érkezett az osztrák határtelepülésre.

Körmenden a helyi rendészeti szakközépiskolában létesített gyűjtőponton szállásoltak el több száz bevándorlót, akik az eddigi gyakorlat szerint csupán néhány órát töltenek az ágyakkal, vezetékes vízzel, mobil illemhelyekkel felszerelt sátortáborban, ahol angol nyelven beszélő civilek is segítették őket.