A Demokratikus Koalíció (DK) az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiabiztosához fordul az újságírókat ért szerdai röszkei bántalmazás miatt.
Kakuk György, az ellenzéki párt elnökségi tagja szombaton az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a rendőrök szerdán egy szlovák, egy svájci, egy lengyel és egy ausztrál újságírót, valamint egy teljes szerb TV-stábot vertek meg Röszkén.

"A kormány először arról beszélt, hogy az újságírók rossz helyen voltak, ma már a rendőrséggel együtt tagadnak le mindent" - fogalmazott a politikus, aki szerint hasonló eset egyik uniós országban sem történhetett volna meg.

A DK elnökségi tagja közölte: több felvétel bizonyítja, hogy a menekültek szerdán békésen, rendőri invitálásra indultak át a röszkei határátkelő kapuján.

Az újságírók tehát azért voltak ott, mert a békés átkelést filmezték, nem tudhatták, hogy a rendőrök figyelmeztetés nélkül támadnak majd az ártatlan civilekre - mondta Kakuk György, majd megjegyezte, minden megvert újságíró arról számolt be, hogy mikrofon vagy kamera volt a kezében, ezért a rendőrök számára is egyértelmű kellett legyen, hogy a sajtótól vannak.

Kiemelte, elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány az "állami cenzúra és az újságírók felvételeinek töröltetése után már könnygázzal és gumibottal harcol a hiteles tájékoztatás ellen".

Forrás: MTI