Magyarországon látványosan csökkent a külpiaci kitettség, ezért megkímélhetik a gazdaságot az év utolsó negyedévére várt amerikai kamatemelések is – írja a Financial Times. 
Azzal, hogy az elmúlt időszakban jelentősen esett a külföldiek aránya az ország összesített hitelezőinek körében, kevésbé hatnak itthon a nemzetközi folyamatok, amelyek viszont az Egyesült Államok jegybankjának szerepét ellátó Fed döntése nyomán akár kedvező végeredményt is hozhatnak. Ráadásul Magyarország nyolcmilliárd euró körüli külkereskedelmi többlete, ami a legutóbbi júliusi adatban is meghaladta a várakozásokat, további biztosítékot jelent.

Az FT által megszólaltatott elemző szerint a hazai döntéshozók ebben a helyzetben, vagyis a közvetlen devizakitettség csökkentését követően, még örülhetnek is az amerikai kamatemeléseknek, amelyek minden várakozás szerint forintgyengüléssel járnak.

– Még az a váratlan helyzet is előállhat, hogy Magyarországon negatívak a reálkamatok, miközben a Fed emeli alapkamatát. Mindez része annak a tervnek, hogy gyengítsék a forintot, ezzel is támogatva a magyar exportcégeket – mondta a lapnak Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője.

Összességében a piac úgy látja, hogy Magyarország uniós integráltsága, magas külkereskedelmi többlete, illetve a külföldön élő magyarok hazautalásai miatt a gazdaság stabil helyzetben van, így bármit is léphet a Fed, az országot nem viseli meg.