A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány bűncselekmény elkövetésére kényszeríti a rendőröket azzal, hogy a horvát-magyar határon nem engedi a menekültek új szabályok szerinti feltartóztatását.
Molnár Csaba, az ellenzéki párt alelnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében emlékeztetett, szombaton négyezer menekült lépte át a magyar-horvát határt, akiket a magyar hatóságok továbbszállították Ausztriába.

Az akcióban közreműködő rendőrök mindezzel az Orbán-kormány által bevezetett "embertelen és felesleges" új szabályokat szegték meg, a tiltott határátlépés ugyanis már bűncselekménynek minősül - írta a politikus, majd megjegyezte, a rendőrök hivatali kötelességüket szegték meg, amikor ezekben az esetekben nem indították meg a büntetőeljárásokat.

Molnár Csaba szerint ugyanakkor nyilván nem a rendőrök a bűnösök, hanem az, aki ilyen helyzetbe hozta őket, aki ezt az utasítást kiadta.

"A kerítés politikája ma végleg megbukott, alig három napig élt" - fogalmazott a DK alelnöke, aki szerint bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor képtelen kezelni a menekülthelyzetet és "attól sem riad vissza, hogy tisztességes rendőröket az általa kreált bűncselekmények elkövetésére kényszerítsen".

Forrás: MTI