Számottevően bővült az adófizető magánszemélyek tábora – egyebek mellett ez derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tegnapi tájékoztatóján. A hatóság megbízott elnöke, Varga Árpád arról számolt be, hogy a tavalyi keresmények után valamivel több mint 4,1 millió polgárnak kellett – személyi jövedelemadó címén – különféle összegeket befizetnie a közkasszába. Mindez azt is jelenti, hogy egy év alatt százegyezren csatlakoztak a közös terhek viselésében részt vevők csoportjához.
Nem csak az adófizetők száma nőtt, emelkedett a befizetett adó összege is: tavaly egy érintettnek átlagosan 346 ezer forintot kellett lerónia jövedelme után – húszezerrel többet, mint 2013 átlagos adófizetőjének.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy tavaly nagyobb legális jövedelemre tett szert a lakosság, mint az előző esztendőben. Az összesített és átlagos értékek részletes vizsgálatakor ugyanakkor kiderül, korántsem mindegy, ki és hol foglalatoskodott. A fővárosban dolgozók reménykedhettek a legmagasabb juttatásban, Budapesten ugyanis 241 ezer forint volt tavaly a havi átlagos jövedelem. A második helyen – szokás szerint – Pest megye végzett az ott regisztrált kétszázezres összeggel, és több nyugati megyében is az országos átlag felett kerestek a magánszemélyek. A sor végén – ismét – Szabolcs-Szatmár-Bereg szerepelt, az ottani 140 ezres havi összeg jócskán elmaradt más megyék havi átlagos jövedelmétől. Tavaly is voltak persze olyanok, akik nagyon komoly pénzekre tettek szert. Egy személy például 4,3 milliárd forinthoz jutott, jórészt osztalékadóból. Másvalaki eközben munkaviszonyban ért el – a többség számára már-már felfoghatatlan – egymilliárd forint bevételt.

Megemlíthető még, hogy a családi kedvezmény tavaly is sokaknak hozott könnyebbséget: megközelítőleg 1,1 millió ember élt a lehetőséggel. Az érintettek nagyjából fele egy gyermek után vette igénybe az enyhítést, további egyharmad pedig két eltartottat tüntetett fel. A több mint egymilliós csoport tagjai összesen 190 milliárd forintot spóroltak meg személyi jövedelemadójukból, ehhez járulékenyhítés címén további 42 milliárd társult. A gyermekkedvezmények így összesen 232 milliárd forintot hagytak a lakosságnál.