A Cseh Energetikai Művek (CEZ) adózott nyeresége 11 százalékkal, 15,4 milliárd koronára csökkent éves összehasonlításban az idei első fél évben - közölte a CEZ honlapján kedden.
A legnagyobb cseh energetikai cég bevételei ugyanakkor egy százalékkal emelkedtek, elsősorban a villany, a gáz- és a fűtőenergia eladásának növekedése következtében.

Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója szerint éves szinten áramból nyolc, gázból pedig 28 százalékkal adott el többet a cég.

EZ IS ÉRDEKELHET:

"A CEZ féléves eredményét pozitívan lehet értékelni, elsősorban azért, mert sikerült növelnie az eladásokat itthon és külföldön" - mutatott rá Lenka Dvoráková Svejdová, a Roklen pénzügyi tanácsadó csoport elemzője.

Rendeződni látszik a CEZ és az albán állam viszonya is az ottani meghiúsított befektetésekért. Az albán államnak a tavalyi megállapodás szerint 2018-ig összesen 100 millió eurós összeget kell fizetnie a CEZ-nek. Az idei második negyedévben az albán állam átutalta az első, 600 millió koronás részletet a CEZ számlájára. (1 euró mintegy 27 korona)

A CEZ adózott nyeresége a második negyedévben 7,8 milliárd koronát tett ki, 7 százalékkal volt magasabb, mint 2014 azonos időszakában. A negyedéves forgalom 2,8 százalékkal, 49,9 milliárd koronára emelkedett.

Forrás: MTI