Zamatos íze, sokoldalú felhasználási lehetősége és jótékony hatásai mellett nem véletlen, hogy az egyik legkedveltebb gyümölcs az őszibarack. Lássuk, miért és hogyan fogyasszuk!
Azt már kevesen tudják, hogy ez a gyümölcs nemcsak finom, de hihetetlenül értékes anyagokat is rejt magában: rendkívül magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben.

A hölgyek örömére a finom íz mellett kitűnő arcpakolás is, gazdag alfa-hidroxi gyümölcssav-tartalmának köszönhetően igazi csodafegyver a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzésében. Kitisztítja a pórusokat és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában. A szépségápolás mellett pedig a fogyókúra kitűnő kiegészítője is lehet: az őszibarack 80-90 százaléka víz, így kiváló folyadékpótlásra, és energiatartalma is alacsony, 100 g gyümölcshús csupán 38 kalóriát tartalmaz. 

Nem utolsó sorban pedig rendkívül értékes vitamin- és tápanyagforrás. Sárga antioxidáns xantofill színanyagainak köszönhetően rákellenes hatást fejt ki, magas kalcium- és magnéziumtartalma miatt pedig kiváló hatással van csontjaink erősségének megőrzésében és regenerálódásuk elősegítésében. További előnye, hogy jelentős magnézium- és káliumforrás a szervezet számára. A nyári forróságban, illetve a stresszes időszakban különösen ajánlott napi 2-3 barack elfogyasztása, főként a szívbetegek számára. Magas magnéziumtartalma javítja a közérzetet és segít enyhíteni a feszültséget. Rendszeres fogyasztása segít, hogy megőrizzük szívünk egészségét és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Tippek, nem csak konyhatündéreknek

Befőttként, kompótként egész évben élvezhetjük jótékony hatását, hisz a hőkezelések során csekély mértékben veszít csak tápanyagtartalmából. Végtelen mennyiségű elkészítési módjának köszönhetően nélkülözhetetlen hozzávalója lehet főztjeinknek: számtalan desszert mellett kiváló kiegészítője vagy akár alapja lehet főételeknek is. A sült húsoknak például kellemes, pikáns ízt kölcsönöz: fél óra alatt igazi mediterrán fogást varázsolhatunk az asztalra, ha a csirkemellet néhány kanál barackkompóttal megbolondítjuk. 

Az igazi ínyencek sült kacsamell mellé karamellizálva is fogyaszthatják. Meleg vagy hideg leves formájába is kitűnő finomság, de lekvárként kenyérre kenve is ízletes reggeli vagy vacsora lehet, ha épp nincs időnk a konyhában sürögni-forogni.

Őszibarackos receptek:

Hideg Őszibarackkrémleves

Hozzávalók: 1 őszibarackkonzerv 3 dl tej 5 dl víz 5 evőkanál édesítő fahéj Elkészítés: Az őszibarackokat pépessé turmixoljuk - de a leve nélkül - és egy fél barackot...

Őszibarackos-Sajtos Pulykacomb

Hozzávalók: 2 db (kb.0,5 kg) kicsontozott, lebőrözött pulyka alsócomb 5 dkg füstölt szalonna 30 dkg őszibarack befőtt 5 dkg sajt fokhagyma tej ételízesítő Elkészítés: Előző este a húst...

Töltött Őszibarack

Hozzávalók: 2 szép, nem túl érett őszibarack 6 szem pirított mandula 1-1 kiskanál pirított fenyőmag és (nem sózott) pisztácia 2 kiskanál málnalekvár 2-2 kiskanál tejszín és barna cukor...

Joghurtos Baracktorta

Hozzávalók: A piskótához: 7 db tojás 14 dkg nyírfacukor 14 dkg liszt 3 dkg őszibarack A krémhez: 20 dkg joghurt 20 dkg őszibarack 10 dkg nyírfacukor 3 dkg...

Pikáns Mexikói Zöldség-Gyümölcs Saláta

Hozzávalók 4 személyre: 2 őszibarack 1 zöldalma 15 szem piros szőlő 1 avokádó 1 csípős zöldpaprika 2 evőkanál zöldcitromlé 1 evőkanál extra szűz olívaolaj 1 csipet só 1...