Több száz migráns érkezett a fővárosi Keleti pályaudvarhoz vasárnap délelőtt, csatlakozva a már ott tartózkodókhoz. A tömeg kórusban skandálta angolul a tervezett úti célját: "Németország, Németország!" - számolt be az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről a vasárnap déli Híradóban.
Migránsok tüntettek a Keleti pályaudvarnál
A tudósító elmondta: előző nap is voltak hasonló akciók, elhangzottak rigmusok, de vasárnap már az ENSZ jelenlétét is követelték. Arról is beszámolt, hogy a tüntetők a Németország rigmusnál hüvelykujjukat felfelé, míg Magyarország említésénél lefelé mutatták.
Kifejtette: az általa megkérdezett demonstrálók azt kifogásolták, hogy érvényes vonatjegyük van Németországba, de a magyar rendőrség nem engedi őket tovább, legtöbbjüknek ez a problémája.
A migránsok azt is nagyon kevésnek tartják, hogy csak egyszer kapnak enni - mondta a tudósító, hozzátéve: volt aki azt nehezményezte, hogy a hatóságok nyilvántartásba vették.
Az M1 munkatársának beszámolója szerint folyamatosan érkeznek rendőrök a VIII. kerületi pályaudvarhoz. A Készenléti Rendőrség kamerával rögzíti az eseményeket.
A tudósító később elmondta: a tüntetők egy csoportja elindult a pályaudvar alsó szintjére, majd visszatértek a főbejárathoz, ahol a rendőrök továbbra sem engedik be őket. A helyszínen egy régen Magyarországon élő szír állampolgár, aki a migránsok és a rendőrök közötti tolmácsolást is segíti, azt mondta: mindent megtesz annak érdekében, hogy lehűtse a kedélyeket, de "óriási a felháborodás", nem értik a bevándorlók, hogy miért kell rostokolniuk a pályaudvarnál, miközben sokuk megvette vonatjegyét.
Vasárnap délután a tüntetők 20-40 fős csoportja elég durván megakadályozta (gyakorlatilag elkergették őket), hogy az önkéntesek ételt osszanak a sorban állók százainak.
Miután az ételosztók elhagyták az aluljárót, ugyanez a csoport megpróbálta csatlakozásra, további tiltakozásra bírni az aluljárót teljesen megtöltő migránsokat, és bár ezt nem túl finom módszerekkel próbálták elérni, igen kevesen csatlakoztak hozzájuk. Sokakkal keveredtek heves szóváltásba, lökdösődésbe.
Érezhető volt, hogy a többség békében szeretné tölteni a várakozás idejét. A Metropol helyszíni tapasztalatai szerint sokan nagyon elkeseredettek voltak, nem értették, miért nem mehetnek tovább, illetve panaszkodtak, hogy nem jutnak élelemhez, és víz is csak egy helyen elérhető.