A Péterfalván nemrég megtartott Turul Expón a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége égisze alatt működő méhész közösség, kihasználva az alkalmat, több fórumot is tartott. Az egyik tanácskozáson nem csupán a szakma aktuális problémáit vitatták meg, szó volt ott hétköznapi dolgokról is, például, mit kell tenni, ha a méhterápiára, vagy egy sima mézkóstolóra érkezett vendégek közül valakit megcsíp a méh.
– Egyetlen méhcsípést egy felnőtt ember, mondhatnánk, fel sem vesz.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy ez nincs egészen így. Vannak a testünknek olyan részei, melyek különösen érzékenyek a méhcsípésre – kezdi beszélgetésünket a mezőkaszonyi Szűcs Zoltán, a méhészközösség koordinátora. – Például, ha valakit az arcán, a szeme tájékán csíp meg a méh, vagy például a hajlatokban, ahol vékonyabb a bőrünk. Ilyenkor – ha nincs kéznél speciális – például rovarcsípés elleni kenőcs –, akkor egy kávéskanálnyi szódabikarbónát megnedvesítve gömb alakúra összegyúrunk, és azt tizenöt percre ráhelyezzük a méhcsípés helyére. A lereszelt vöröshagyma gézbe csavarva ugyanolyan jó fájdalomcsillapító, akárcsak a vízzel felhígított ammónia. De mindenek előtt természetesen próbáljuk eltávolítani a méhfullánkot. S mivel nyár van, adnék egy praktikus tanácsot. Ha kint, a szabadban pohárból üdítőt fogyasztunk – bármilyen jó is a hangulat a társaságban –, mielőtt italunkból kortyolgatnánk, nézzünk bele, hogy nincs-e benne méhecske vagy darázs. Mert bizony az nagyon fájdalmas és veszélyes, ha véletlenül az itallal együtt a rovart is a szánkba vesszük.
– Ismeretségi körömben mindenki meg tud nevezni egy-két személyt, aki allergiás a méhcsípésre…

– Ezek szerint ők nem is olyan kevesen vannak, mint gondolnánk. És akadnak olyan egyének is szép számban, akik még nem tudják magukról, hogy szervezetük milyen hevesen reagál egyetlen méhcsípésre.

– Az allergiás rohamra gondol?

– Pontosan. Ennek első jele az, hogy az illető személynek szinte minden testrésze viszketni kezd, majd csalánkiütés jelenik meg a bőrén, és szorító érzést érez a torkában. Az érintett személy vérnyomása lecsökken, annak a felső értéke a hatvan alá is eshet. Ilyenkor természetesen azonnal mentőt hívunk, vagy magunk szállítjuk kórházba az illetőt.

– Mi van akkor – s bizonyára tud ilyen esetekről is –, ha nem egy, hanem pár perc leforgása alatt tizenöt-húsz méh csíp meg valakit?

– Bizony, ez is gyakran előfordul. Természetesen ezekben az esetekben is gyors orvosi segítségre van szükség. Ám amíg a mentőautó megérkezik, addig sem kell ölbetett kézzel ülni. Az illetőt lefektetjük, magasra felpolcoljuk a lábát, s ugyancsak a lecsökkenő vérnyomás ellensúlyozására nagy adag kávét vagy erős teát itatunk meg vele. Ha van megfelelő gyógyszerünk – suprastin, dexametazon stb. –, két tablettát abból is adunk neki. Ha sikerül szerezni gyorsan kalcium injekciót, azt akár izomba is beadhatjuk.

– Hasonlóképpen járunk el darázscsípés esetén is?

– Ha egy egész raj támadott meg valakit, akkor szintén gyorsan orvosra lesz szükség. Viszont egyetlen darázscsípés kezelése eltér egyetlen méhcsípés kezelésétől. A beszélgetés elején már említettük, hogy méhcsípéskor milyen házi szerek hatásosak. Ezek között tudatosan nem említettem az ecetet, mivel az – a lúgos kémhatása miatt – ilyenkor nem csillapítja fájdalmunkat. Viszont darázscsípés esetén hatékony fájdalomcsillapító.

Forrás: Kárpátinfo hetilap