Utánajártunk, hogy mit kínál Erdély a táborozni, fesztiválozni vágyóknak a holnapi nap folyamán. Rengeteg hasznos programra bukkantunk, mint a Kárpát-medencei Nyári Egyetem Nagyváradon, a XXIV. Nemzetközi mezőségi népzene- és néptánctábor felnőtteknek Válaszúton, a Zakuszka színjátszótábor - turné Gyergyószentmiklóson, a Páratlan arany- és ezüstkincsek tárlata Sepsiszentgyörgyön és az OUR BODY kiállítás Kolozsváron.

De ne fussunk úgy előre, hanem kezdjük szép sorjába, hogy milyen programokat is kínálnak a fent említett rendezvények. 
Kárpát-medencei Nyári Egyetem
Augusztus 9-15., Nagyvárad

Vasárnap tizenkettedik állomásához érkezik a Kárpát-medencei Nyári Egyetem Nagyváradon, mely az első Kárpát-medencei szintű nyári egyetemként indult 14 éve.

A rendezvény mindig egy széleskörű összefogás eredményeként került megrendezésre, idén sem lesz ez másként, öt szervezet – a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete (PKED), a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület (PIHE), a Temesvári Magyar Diákszervezet (TMD), a Z Generációért Alapítvány (Z Alap), és a Kárpát-Ifjúsági Egyesület (KIE) – együttműködéseként jön létre az esemény, valamint további 7 szervezet vesz részt partnerként a rendezvény lebonyolításában. Ennek az összefogásnak ezen a nyáron rendkívüli fontossága van, hiszen három év kihagyás után a Nyári Egyetem újra jelen van a Kárpát-medence ifjú értelmiségét megszólító rendezvények palettáján, és közös erőre lesz szükség, hogy ez a következő években is így maradjon.
A rendezvény idén a Balassi Intézet főigazgatója, Hammerstein Judit fővédnöksége alatt zajlik. A nyitóbeszédek rendjén a fővédnök mellett felszólalnak a rendezvénynek otthont adó Partiumi Keresztény Egyetem képviselői, Ft. Csűry István püspök úr, a szervezők, és végül, de nem utolsó sorban a Konrad Adenauer Alapítvány, a Nyári Egyetem friss támogatójának képviselője.

A rendezvényen nagyjából 100 egyetemi hallgató és egykori aktív KMNYE résztvevő lesz jelen, akik a Kárpát-medence minden tájáról érkeznek, így találkozhatunk felvidéki, kárpátaljai, magyarországi, vajdasági, muravidéki és erdélyi hallgatókkal is.

XXIV. Nemzetközi mezőségi népzene- és néptánctábor felnőtteknek
Augusztus 9-16., Válaszút

A tábor leírása: A tábor a mezőségi táncok, népdalok, a mezőségi muzsika iránt érdeklődők számára nyújt tanulási, továbbfejlődési lehetőséget. A táborozók napi nyolc órás képzésben részesülnek: kezdő, középhaladó, haladó csoportokban tanulnak táncokat, hangszeres (hegedű, brácsa, nagybőgő) népzenét. Különleges színfolt a programban, hogy maga Kallós Zoltán oktat mezőségi népdalokat. Naponta különböző mezőségi falvakból érkeznek meghívott adatközlők.

Zakuszka színjátszótábor - turné
Augusztus 6-16., Gyergyószentmiklós

A Zakuszka Diákszínjátszó Tábor elkészítése kissé macerás, ezért megéri minél több résztvevőt bevonni, és utána egy turné keretein belül, minél több helyen bemutatni.

Hozzávalók: 8 darab friss gyergyószentmiklósi színjátszó, 5 darab ropogós marosvásárhelyi színjátszó, 2 darab zsenge aradi diák, egy evőkanál kreativitás és egy csipetnyi humor.
Keresd fel az erre alkalmas támogatókat. Ha megvannak a támogatók, tedd félre, mert egy kis előmunkát igényel a szervezés. Az előadás tematikáját és vázlatát süsd ki, ha elkészült, korrigáld, majd tedd félre. Egy kisebb edényben közös reggeli tornákkal és csapat összerázó tréningekkel némi olajon dinszteld meg a friss diákokat, ha kész, tedd félre azt is. Az énekeket és a koreográfiát szedd szét és rakd újra össze minél apróbb kockákból, és kezdd el pirítani a mesterszakács keze alatt. Addig rotyogtatjuk, amíg minden elem egybefő. Ha mindezzel megvagy, akkor kerülhet a nagyszínpadra és jöhetnek a zsinórpróbák. Kezdődhetnek a folyamatos próbák, kis szünetekkel megszakítva, egymásra figyeléssel fűszerezve. A bemutató után, ami Gyergyószentmiklóson lesz megkóstolva 8:30-tól a Figura Stúdió nagy termében, egy turné keretein belül nyolc helyszínen tálaljuk. Jó étvágyat és jó szórakozást!

Előadják: Czirják Beatrix,Göllner Boróka,Bölöni Anna,Czimbalmos Brigi,Darvas Emőke,Blénesi Kincső,Csoma Etelka,Dobai Eszter,Rákosy Anikó,Szabó János Szilárd,Jancsó Előd,Demeter- Márk Cristopher,Péter Norbert,Nagy Adorján Zoltán,Kelemen Roland

Páratlan arany- és ezüstkincsek tárlata Sepsiszentgyörgyön
Július 30. - szeptember 6., Sepsiszentgyörgy

A Székely Nemzeti Múzeum eddigi történetének valószínűleg legrangosabb, de a benne foglalt tárgyak értékét tekintve mindenképpen a legértékesebb időszakos kiállítását látja vendégül július 30. és ­szeptember 6. között.

A Románia Nemzeti Történelmi Múzeumának kezdeményezésével létrejött, a Kulturális Minisztérium által támogatott Románia ókori arany- és ezüstkincsei című tárlaton eddig soha nem látott mennyiségben és párosításban tekinthetjük meg az ország határain belül valaha napvilágot látott leggazdagabb és legértékesebb régészeti emlékek színe-javát. A kiállításon szereplő összesen 1004 tárgy egy része a szervező bukaresti intézmény Történeti Kincstárából származik, míg a többi, mintegy 800 arany- és ezüsttárgyat összesen 31, a kiállítás létrejöttében együttműködő vidéki múzeum gyűjteményéből válogatták össze. A tárlat kiemelkedő gazdagságú leletegyüttesei között láthatók a Székely Nemzeti Múzeum régészeti gyűjteményében őrzött, Kr. e. I. századi, petőfalvi és szilágysomlyói ezüstkincsek is.
A rézkortól a népvándorláskorig, vagyis a Kr. e. 5. évezred második felétől a Kr. u. VII. századig terjedő, több ezer éves időszakot átfogó tárgyak szó szerint káprázatos módon mutatják be a nagy történelmi korok nemesfémművészetét. Megismerhetjük és közelről csodálhatjuk meg a kelet-európai régió legkorábbi aranyleleteit, a bronzkori és kora vaskori ékszerek, fegyverek, kincsek sokaságát, a szkíta, dák, görög és római ötvösség termékeit, de nem hiányoznak a kiállításból az olyan, világszerte nevezetes és egyedi népvándorláskori emlékek sem, mint a germán eredetű gótoknak tulajdonított pietroasai kincs vagy az Apahidán és Szamosfalván felfedezett, pompás gepida fejedelmi sírleletek. Szakszerű magyarázó szövegek és igényes illusztrációs anyag segítségével megismerkedhetünk a korai ötvösség történeti, technikai és művészeti hátterével. A különféle arany és ezüst ékszerek, edények, fegyverek, lószerszámdíszek, pénzek elterjedése, mennyisége, előkerülési körülményei, formáik és díszítésük sokrétű jelentéstartalma ugyanakkor beszédesen árulkodik az adott korszak emberének gazdasági és társadalmi helyzetéről, ízléséről, viseleti szokásairól, a jelenvaló és transzcendentális világgal kapcsolatos hiedelmeiről.
OUR BODY kiállítás
július 17. - október 31., Kolozsvár; kiállítás

A Universal Exhibition Group először hozza el Kolozsvárra a „OUR BODY: belső univerzum” című kiállítását, amelyen preparált emberi testek láthatók. 

Több hasonló, plasztinációnak nevezett eljárással készült kiállítással turnéznak világszerte

Kolozsváron a jegyek időponttól és a csoporttól függően 25 és 54 lej között alakulnak.