Egy központi klímaügyi szervezet felállítását várja a kormánytól az LMP, amelynek képviselője bírálta, hogy a kormányzaton belül a klímapolitikáért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a felelős.
Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján az évszázad legmelegebb nyarának nevezte az ideit, és klímakatasztrófák veszélyére hívta fel a figyelmet. Bírálta a kormányt, amelynek szavai szerint nincs klímapolitikája. 

A politikus ennek megalkotását sürgette, valamint egy minden ágazatban képviselettel rendelkező központi klímaügyi szervezet felállítását is szorgalmazta, amelynek szerinte egy környezetügyi minisztérium alá kell tartoznia. 

Az LMP arra is kéri a kabinetet, hogy már ősszel kezdeményezze az Országgyűlésben a Magyar Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia megújítását - mondta. 

Az ellenzéki politikus szólt a nyári hőség egészségre, valamint gazdaságra gyakorolt hatásáról, a csapadékhiány és a szélsőséges időjárás veszélyeiről. Mivel az ENSZ Környezetvédelmi ügynöksége is a katasztrófák sokasodását jósolja, nemzetközi együttműködésre van szükség - mondta Schmuck Erzsébet. 

Szerinte a párizsi klímacsúcson a szigorú szabályok megalkotása mellett kell kiállnia az országnak. 

Beszélt arról is: a következő évtizedekben mintegy kétmilliárd ember ivóvízellátása is veszélybe kerülhet, és növekedhet a klímamenekültek száma is.

Forrás: MTI