A mexikói konyha nem csak tacóból és burritóból áll. A TV Paprika legújabb sorozatában most Peter Kuruvita séffel fedezhetik fel a nézők Mexikót és a helyi konyhát – a széria augusztus 8-án startol.
Tudta, hogy Mexikó a világ legnagyobb sörexportőre? És azt, hogy a rágógumi onnan származik? És hogy a vaníliának, az orchideacsalád egyetlen ehető termésének hazája is ez az észak-amerikai ország?

Nap mint nap emberek milliói fogyasztják a mexikói ételeket világszerte.A TV Paprika kulináris felfedezőútra invitálja nézőit a Srí Lanka-i származású, brit szakáccsal.
Peter Kuruvita most tíz epizódon keresztül mutatja be annak az országnak a konyhaművészetét, amely az egyik legnagyobb hatást gyakorolja gasztronómiai ízlésünkre. Előbb felfedi ennek az ősi konyhának minden titkát, majd elkészíti az adott étel Kuruvita-féle verzióját.

Chilis bab kenyérpaplan alatt

Hozzávalók:
A raguhoz:
50-60 dkg darált sertéshús (autentikusan marha, vagy keverve)
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
1 kis konzerv sűrített paradicsom vagy 2 evőkanál édes paprikakrém
2 konzerv vörösbab
1 konzerv csemegekukorica
1 teáskanál édes pirospaprika
1 kávéskanál tört chilipaprika
bors
oregánó
1,5 evőkanál keserű kakaópor
1 evőkanál zsír vagy 3 evőkanál olaj
A kenyérpaplanhoz:
30 dkg liszt (nálunk keverve kb. 20 dkg kenyérliszt és 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
1 evőkanál olaj

Elkészítés:
A kenyérpaplanhoz felfuttatjuk az élesztőt a cukros vízben. Közben kimérjük a lisztet, megsózzuk. Ha felfutott az élesztő, hozzáadjuk a liszthez, simára dolgozzuk, közben hozzáadunk 1 evőkanál olajat. Lefedve, langyos helyen 1,5 órán át kelesztjük. 

Miközben kel a tészta, elkészítjük a babot. Olyan edényben érdemes, amit utána a sütőbe is be lehet tenni. A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzákeverjük a húst és kifehérítjük. Közben az áttört fokhagymát is belekeverjük. Sózzuk, borsozzuk, lehintjük pirospaprikával, ízesítjük az oregánóval, chilivel, hozzáadjuk a paradicsomot és a pürét, pici vízzel felöntjük, és lefedve 10 percig pároljuk. Ekkor belekeverjük a kakaóport, hozzáadjuk a lecsepegtetett babot és kukoricát, ha szükséges, utánfűszerezzük.

Ha megkelt a kenyértészta, az edényünknek megfelelő átmérőjűre nyújtjuk, és befedjük vele a babot. Hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 220 fokra állítjuk, és kb. 30-35 perc alatt megsütjük.