Érdekes módon még mindig ingoványos területnek számít, sok a bizonytalanság és az egymásnak ellentmondó megfigyelés a területen .
Azt ma már nem sokan vitatják, hogy mindannyian ki vagyunk szolgáltatva hormonális ciklusainknak. Egyes szexológusok véleménye szerint a férfiak – akárcsak a nők – saját biokémiai „szex-levükben” főnek. Az andrológusok ezzel szemben azt vallják, ha egy férfi rossz passzban van, az legtöbbször csupán az önbizalomhiánnyal magyarázható. Véleményük szerint csak extrém, hosszan tartó testi vagy lelki terhelés hatására változik meg hátrányosan a férfiak tesztoszterontermelődése.
A tesztoszteron termelődésének visszaesése az 50 év feletti férfiaknál nem meglepő. Ám a férfiklimax kezdete egyénenként jelentősen eltérhet, általában évi egyszázalékos csökkenés tapasztalható. A változás ugyanakkor korántsem zajlik olyan viharosan, mint a nőknél, ezért a férfiklimax jelentősége sem akkora.

Krónikus tesztoszteronhiány ritkán fordul elő, s ha mégis, a háttérben az életkor mellett többnyire krónikus betegség áll.

Milyen jelek utalnak a férfiklimaxra?

A férfiklimax kapcsán elsősorban, de nem kizárólag a szexuális életet érintő változások említhetők.

- A szexuális teljesítmény változása sokféleképp jelentkezhet. Elsősorban nem az impotenciára kell gondolni, a merevedési zavarok különfélék lehetnek. Legtöbbször a részleges merevedés okoz problémát, de előfordulhat az orgazmusképtelenség, vagy ellenkezőleg, a hamar bekövetkező magömlés. Ezek a jelenségek a férfiakat sokszor lelkileg is érzékenyen érintik. A férfiklimaxszal hozható összefüggésbe az ötvenes férfiak hirtelen feltámadt érdeklődése a fiatalabb nők iránt, az a bizonyos kapuzárási pánik. Nem más ez, mint a bizonyítási kényszer, a vágyfokozás vélt módszere, amely viszont egyáltalán nem lassítja le a biokémiai folyamatokat, így a szexuális teljesítményben tapasztalt zavarokat sem.
- A tesztoszteron nem csupán a szőrzetről és az izmokról gondoskodik, de a férfiasság egyéb, viselkedésbeli ismertetőjegyeiről is. Az önbizalom, a döntésképesség és a határozottság megrendülése, amely szintén a hormonális változásokkal jár, sokszor labilis, érzékeny viselkedést okoz.
- A fáradékonyság nem csak az ágyban jelentkezik. Észrevehető a munkahelyi teherbírás csökkenése, a nagyobb pihenésigény, amely szintén érzékenyen érintheti a férfilelket. Ilyenkor egy megértő pár sokat segíthet, hiszen a férfiak a legritkább esetben beszélik ki magukból az ilyen problémákat. Arra azonban vigyázni kell – ahogy a következőkben olvasható –, hogy ezekből a tünetekből ne következtessünk túl hamar a férfiklimaxra, hiszen a fáradékonyságnak ezer más oka is lehet.

Túl sok diagnózis

Egy 2012-ben végzett kutatás azt mutatja, hogy a valós eseteknél jóval több alkalommal diagnosztizálnak férfiklimaxot, azaz jelentősen csökkent tesztoszteronszintet.

A kutatásba háromezer, véletlenszerűen kiválasztott európai férfit vontak be a brit Manchesteri Egyetem kutatói, Frederick Wu vezetésével. A vizsgálat megállapításai szerint csak három tünet – a ritkább reggeli merevedés, a kevesebb szexuális gondolat és a merevedési zavar – állt következetesen kapcsolatban a férfi nemi hormon alacsonyabb szintjével.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a férfiklimax kritériuma a három említett tüneten kívül a vérben mérhető tesztoszteron milliliterenként 3,2 nanogrammnál alacsonyabb szintje legyen. Ez a szint körülbelül a fele annak, amit középkorú férfiaknál az „alacsony normál” kategóriával jellemeznek. Mint Wu és kollégái írták, az így megadott ismérvek segíthetnek abban, hogy ne diagnosztizálják túl az állapotot a középkorú és idősebb férfiaknál, és ne adjanak nekik feleslegesen a tesztoszteroninjekciókat.

A tanulmány azt is megmutatta, hogy hat további tünet – köztük a fáradtság és az erőtlenség – szintén gyakori az alacsony hormonszintű férfiaknál, bár nem olyan következetesen, mint a szexualitással összefüggő három kulcstünet. Ugyanakkor e kulcstünetek sem kizárólag a klimaxban szenvedő férfiak sajátjai, meglehetősen gyakran fordultak elő a normál hormonszinttel rendelkező férfiaknál is. A vizsgálatba bevont férfiak harmada számolt be például arról, hogy vagy soha, vagy csak ritkán képes fenntartani merevedését szex közben.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az alacsony hormonszint nem kizárólag a szexuális életben okozhat gondokat, hanem összefüggésbe hozható egyebek között az elhízással és a cukorbetegség kialakulásával is, így szélesebb körű orvosi problémát jelent.

Forrás: Ötvenentúl.hu