Jóllehet a rák bármely életkorban kialakulhat, a statisztikák szerint 50 éves kor fölött egyes ráktípusok gyakrabban fordulnak elő.

Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt.
Tüdőrák

A tüdőrák a vezető halálokok között igen előkelő (65 fölött elsődleges) helyen szerepel, a dohányzásnak és a rettentő erős légszennyezésnek köszönhetően. Tünetei korai stádiumban soha nem jelentkeznek, de vannak olyan jelek, amelyekre különösen figyelni kellene ahhoz, hogy a betegséget még gyógyítható stádiumban felfedezzék. Általában véletlenül derül rá fény valamilyen más okból készült tüdőröntgen során.

Tünetei: a furcsa, ok nélküli hangszínváltozás, a véres köpet, vagy az állandó köhögés utalhat tüdőrákra.

Mit tehetsz?

Mindenképpen fontos, hogy elmenj az éves szűrésekre, nem véletlenül kapsz behívót. Sokan nem vesznek róla tudomást annak ellenére, hogy az egészségügy figyelmeztet erre. Ezenkívül az aktív és a passzív dohányzást a lehetőségekhez mérten kerülni kell. Természetesen vannak olyan tényezők, amelyeket lehetetlen kiszűrni az életünkből – lakókörnyezet, általános légszennyezettség –, de amire magad is figyelhetsz, azt komolyan kell venni. Különösen akkor szükséges résen lenned, ha a családodban volt már tüdőrákos beteg, hiszen a hajlam erősen örökölhető.

Vastag-, illetve végbélrák

A WHO statisztikája szerint minden 1000 emberből 40 férfi és 30 nő érintett a betegségben. Az esetek 70 százalékában a betegek 70 fölöttiek, de a szűrést és a tünetek figyelését már 50 körül is nagyon komolyan kell venni. Kockázati tényezői között igen hétköznapi dolgok szerepelnek, mint amilyen a rostszegény étrend, a sok elfogyasztott zsír, a vastagbélgyulladás, valamint más, gyakorta előforduló bélbetegség, és a családban már előfordult vastag-, illetve végbélrák.

Tünetei: a betegség tünetei szembetűnőek, ha tudod, mire kell figyelned. Rák gyanúja merülhet föl, ha tisztázatlan okok miatt székelési habitusváltozást tapasztalsz: székrekedés, hasmenés, kemény széklet, vagy ha bármilyen formában vér jelenik meg a székletedben.

Mi tegyél?

Banális problémának tűnik, pedig igen fontos, hogy milyen a vécécsészéd otthon. A lapos öblítésű vécékben ugyanis jól látszik a „produktum”, így székleted rendszeres ellenőrzése lehetséges. Ha nem lapos öblítésű a vécéd, nincs esélyed arra, hogy akár véletlenszerűen is, de észrevedd, ha bármilyen eltérés tapasztalható a székletedben. Ezenkívül fontos, hogy megfelelően táplálkozz, sok rostot és kevés zsírt fogyassz.

Mellrák

A mellrák kialakulásának esélyét nagymértékben növeli, ha a családban volt már rákos – különösen mellrákos – megbetegedés. Kockázati tényezőt jelent továbbá a tömött szerkezetű mell, melynek mammográfiás vizsgálata nehézkes, a 30 év fölötti szülés, illetve a limfóma vagy leukémia miatti korábbi sugárkezelés.

Tünetei: bármilyen fájdalmas vagy fájdalommentes elváltozás az emlőben/emlőkben, beleértve a mellbimbókat is. Csomó vagy duzzanat megjelenése, diszkomfortérzés, a mell méretének, súlyának vagy alakjának megváltozása, a mellbimbók váladékozása, ismeretlen eredetű súlyvesztés.

Mit tehetsz?

Bár a mellrákos betegek felét 65 fölött diagnosztizálják, a megelőzés megkezdése már jóval korábban is lényeges. Ha elmúltál 50 éves, belépsz a különösen veszélyeztetett korba, így a rendszeres – havi – önvizsgálat és az 1-2 évenként ismételt mammográfiai vizsgálat elengedhetetlenül fontos.

Prosztatarák

A prosztatarák az 55 év fölötti férfiak halálozásának második leggyakoribb, 80 év fölött pedig a leggyakoribb oka, így az időbeni felismerés és a rendszeres szűrés életbevágóan fontos. A halálozási statisztikák azért is elborzasztóak, mert az egyik legjobban gyógyítható ráktípusról van szó, amelyet ha időben elkapnak, hihetetlen sikerrel műthető. Így ez csak egy bizonyítéka annak, hogy a prevenció mint kötelesség még mindig hiányzik tudatunkból.

Tünetei: fokozott vizelési inger, a vizelet indítása vagy megállítása nehézkes, gyenge, fájdalmas, szaggatott vizeletürítés, véres vizelet, diszkomfortérzés.

Mit tehetsz?

Ma már bizonyított, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés nagyban hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. Mindhárom probléma elkerülhető a rendszeres és helyes táplálkozással, az aktív életmóddal és a testmozgással. Étrended legyen zsírban és vörös húsban szegény, viszont zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék egyébként is hatékony ellenszerei a daganatos betegségeknek, hiszen megkötik a szervezetben található káros szabad gyököket.

Gyomorrák

Az esetek legnagyobb százaléka 60 fölött alakul ki, de mindenképpen veszélyeztetettnek számítasz, ha már elmúltál 50 éves. Az egyetlen olyan ráktípus, amelynek előfordulási száma az elmúlt években a kockázati tényezők megismerésével és a megelőzés lehetőségének kihasználásával csökkent. A sózott, füstölt ételek, az alkohol, a dohányzás, a korábbi gyomorműtét, az ecetes táplálkozás és a családban már korábban előfordult gyomorrák növeli a kialakulás kockázatát.

Tünetei: súlycsökkenés, étvágytalanság, hányinger, hányás, vérzés, teltségérzet.

Mit tehetsz?

Elsősorban a táplálkozásodra kell figyelned, hiszen a túlságosan sós ételek, de akár az alkohol is sérülést okozhatnak a gyomor nyálkahártyáján. A gyomorrák pedig most már bizonyítottan innen indul ki.

Méhrák

Többnyire a menopauza után alakul ki, így ebben a korosztályban kell a legfőbb figyelmet szentelni neki. Az esetek több mint felét a fejlett országokban élőknél diagnosztizálják. Kockázati tényezői közt szerepel a családi halmozódás, az elhízás, az orális fogamzásgátlók éveken vagy évtizedeken keresztül való szedése, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a statisztikák szerint gyakoribb azoknál a nőknél, akik nem szültek gyereket.

Tünetei: ciklustól független vérzés vagy folyás, fájdalmas vizeletürítés és vizelési nehézség, fájdalmas szexuális együttlét, kismedencei fájdalom.

Mit tehetsz?

Mivel a rizikófaktorok mind az életmódban keresendők, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás befolyásolja megjelenését. Ezen kívül nagy figyelmet kell fordítani a szexuális úton terjedő betegségekre is. Fontos az időbeni felismerés és a tünetek ismerete, felismerése, így a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés elengedhetetlen

Forrás: Ötvenentúl.hu