Az illegális bevándorlók által gyakran igénybe vett, Győr és Bécs között közlekedő EuroRegio vonatokat is ellenőrzi a jövőben rendőrség - mondta a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.
Pethő Balázs emlékeztetett: februárban írt alá együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK arról, hogy az illegális migráció elleni fellépés érdekében összehangolják a határon átnyúló ellenőrzéseket, és közös vasúti járőrszolgálattal ellenőrzik a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokat. 

Eddig két szolgálati csoporttal dolgoztak, két-két magyar mellett egy-egy német és osztrák rendőr látta el a feladatokat. Az eddigi tapasztalatokra és a fokozódó migrációs nyomásra tekintettel múlt keddtől megerősítették a közös járőrszolgálatokat - mondta.

Emellett létrehoztak egy újabb szolgálati csoportot is, amivel lehetőség nyílt arra, hogy ne csak a nemzetközi vonatokat ellenőrizzék, de a Győr és Bécs között közlekedő EuroRegio vonatokat is. Az illegális bevándorlók ugyanis ezeket is előszeretettel vették igénybe - jegyezte meg. 

A főosztályvezető elmondta: a közös járőrszolgálat tagjai már több mint 900 szerelvényt ellenőriztek, ebből 700-at menet közben, 120-at az induló pályaudvaron. A februári indulás óta 8600 embert ellenőriztek, és 2600, nagyrészt afgán és szíriai állampolgárt fogtak el a rendőrök. 

Pethő Balázs a létrehozandó határvadász századokkal kapcsolatban azt mondta, jelenleg a kapacitások felmérése, a feladat-előkészítés zajlik.

Forrás: MTI