Gyengültek a vezető részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsde részvényindexe, a BUX 117,83 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 22 120,26 ponton zárt szerdán.
A részvénypiac forgalma 17,1 milliárd forint volt a mindössze három kereskedési napból álló héten, míg az előző héten 31,758 milliárd forint értékben születtek üzletek. A hét vesztese a Magyar TELEKOM volt, a papír árfolyama több mint 2 százalékot esett, de a Richter is 2 százalék körüli veszteséget könyvelt el, míg az OTP kisebb mértékben,0,36 százalékkal gyengült. A Mol mindössze 5 forintot csökkent.

Hétfőn közepes forgalom mellett, szokásos nyári hangulatban telt a nap, csendes volt a kereskedés. A vezető részvények közül csupán az OTP-nek és a Molnak volt értékelhető forgalma.

Alacsony forgalom melletti oldalazás jellemezte a keddi tőzsdenapot. Egyik vezető részvénynél sem volt érdemi elmozdulás, a nemzetközi hangulatnak megfelelően folyt a kereskedés. Az MTI által megkérdezett üzletkötő szerint az alacsony forgalomban szerepe volt az augusztus 20-i hosszú hétvégének is, azt követően sokan visszatérnek majd a parkettre és megindulhat az érdemi kereskedés. 

Szerdán a negatív nemzetközi hangulat ellenére emelkedett a BUX. Az ellentétes mozgás a magyar piac alacsony likviditásának tudható be, valamint annak, hogy pozitív eredményekről számoltak be a vezető részvényeket kibocsátó cégek gyorsjelentési szezonban.

A befektetők pozitívan reagáltak arra is, hogy kedvezményesen forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket. A vezető részvények közül a Magyar Telekom és a Richter árfolyama csökkent, de csak nagyon minimális mértékben.

Az OTP 5635 forinton zárta a rövidebb hetet, ez 20 forinttal, 0,36 százalékkal alacsonyabb az előző heti záró áránál. 

A Mol egy hét alatt 0,04 százalékkal gyengült, 14 495 forintot ért szerdán záráskor.  

A Magyar Telekom 2,22 százalékos veszteséget szenvedett el, 397 forintra esett az árfolyama. 

A Richter-részvények értéke 2,03 százalékkal 4355 forintra csökkent.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,3 százalékkal, 1687,70 pontra emelkedett az elmúlt héten.

Forrás: MTI