Vannak olyan ételek, amelyeket sokan azért választanak, hogy gyorsan megszabaduljanak a segítségükkel az éhségtől, azonban éppen az ellentétes hatást érjük el velük, vagyis csak még éhesebbek leszünk tőlük.
A chipsek, rágcsálnivalók, perecek és ropik igen sósak, így összezavarhatják a szervezetünket, és akkor is éhesebbnek érezzük magunkat, ha valójában csak szomjasak vagyunk. A sótartalom hatására ugyanis a szervezetünk dehidratálttá válhat.
Emellett ezekben a rágcsálnivalókban minimális a rosttartalom, ezért nincs ami "eltelítsen", vagyis anélkül veszünk magunkhoz nagyobb mennyiségű ételt (és kalóriát), hogy valódi tápanyagokkal is ellátnánk a szervezetünket.
A diétás üdítőkről nagyon sok rosszat lehetett már hallani, többek között hogy alacsony kalóriatartalmuk ellenére hozzájárulhatnak a cukorbetegség és az elhízás kialakulásához. A cukormentes, pontosabban mesterséges édesítőszerrel készült üdítőktől azonban még éhesebbek leszünk, ugyanis az édes íz számos receptort aktivál az agyban - azt várjuk, hogy édes íz mellé kielégítő mennyiségű szénhidrát és kalória társul, de a diétás üdítőknél ez nem történik meg, vagyis becsapjuk a szervezetünket. Hasonló a helyzet minden olyan élelmiszerrel, mely cukorpótlóval, mesterséges édesítőszerrel vagy cukorhelyettesítővel készül.
A gyümölcslé sajnos nem más, mint egy pohárnyi cukor, még akkor is, ha különböző hangzatos feliratok szerepelnek a dobozon (például, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy hogy frissen facsart). A gyümölcs azért lehet jó választás, mert a magas cukortartalma mellé magas rosttartalom is társul, így nemcsak az ízlelőbimbóinkat elégíti ki, de a gyomrunkat is eltelíti.
A diétás üdítőkről nagyon sok rosszat lehetett már hallani, többek között hogy alacsony kalóriatartalmuk ellenére hozzájárulhatnak a cukorbetegség és az elhízás kialakulásához. A cukormentes, pontosabban mesterséges édesítőszerrel készült üdítőktől azonban még éhesebbek leszünk, ugyanis az édes íz számos receptort aktivál az agyban - azt várjuk, hogy édes íz mellé kielégítő mennyiségű szénhidrát és kalória társul, de a diétás üdítőknél ez nem történik meg, vagyis becsapjuk a szervezetünket. Hasonló a helyzet minden olyan élelmiszerrel, mely cukorpótlóval, mesterséges édesítőszerrel vagy cukorhelyettesítővel készül.
A gyümölcslé sajnos nem más, mint egy pohárnyi cukor, még akkor is, ha különböző hangzatos feliratok szerepelnek a dobozon (például, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy hogy frissen facsart). A gyümölcs azért lehet jó választás, mert a magas cukortartalma mellé magas rosttartalom is társul, így nemcsak az ízlelőbimbóinkat elégíti ki, de a gyomrunkat is eltelíti.
A gyümölcsléből éppen a rostok hiányoznak. Egy pohár gyümölcslé elfogyasztása utána a vércukorszintünk hirtelen a magasba ugrik, utána pedig nagyon hamar le is csökkenhet. Ez magyarázza, hogy ha gyümölcslét iszunk, rövid időn belül újra éhesek leszünk. Hasonlóan hatnak a szervezetünkre a fehér lisztből készült termékek, péksütemények, tészták is.
Gondolta volna, hogy az egészségesnek beállított reggeli gabonapelyhek is csak még éhesebbé tehetnek? Egyrészt meglepően sok bennük a cukor (főleg, mert a legtöbben nem tartjuk be az ajánlott adagolást, és jóval többet eszünk ezekből a kelleténél), másrészt minimális bennük a rost. Ez a kombináció pedig hirtelen megugró vércukorszinttel, becsapott aggyal és üres, tápérték nélküli kalóriákkal jár együtt.
Gondolta volna, hogy az egészségesnek beállított reggeli gabonapelyhek is csak még éhesebbé tehetnek? Egyrészt meglepően sok bennük a cukor (főleg, mert a legtöbben nem tartjuk be az ajánlott adagolást, és jóval többet eszünk ezekből a kelleténél), másrészt minimális bennük a rost. Ez a kombináció pedig hirtelen megugró vércukorszinttel, becsapott aggyal és üres, tápérték nélküli kalóriákkal jár együtt.
0 Megjegyzések