Phenjan tagadta pénteken, hogy erői telepítették a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben múlt héten felrobbant aknát, amely súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.
Az eset arra késztette Szöult, hogy tizenegy év után újraindítsa a határon túlra irányuló, propaganda tartalmú műsorszórást.

Ezt is olvasd el: 

A Padzsu város közelében múlt héten történt aknarobbanásért Szöul Észak-Koreát tette felelőssé. A dél-koreai fővárostól 50 kilométerre északra fekvő város közelében egy járőröző dél-koreai egységet sebesített meg a robbanás. Az aknát olyan területen telepítették, amelyet korábban megtisztítottak a hasonló robbanószerkezetektől.

Az észak-koreai Állami Védelmi Bizottság pénteken azt közölte: "nincs értelme annak, hogy (Észak-Korea) aknákat telepítsen a határ déli oldalán, mert ilyen eszközöket csupán védelmi célokra használnak".

Az amerikai vezetésű helyi ENSZ-erők parancsnoksága Phenjant vádolta a robbantás elkövetésével, amely a két ország közötti kerítés déli oldalán történt. A robbanásban az egyik dél-koreai katona mindkét lábát, míg a járőr másik tagja az egyik lábát vesztette el.

Tisztviselők szerint az aknatelepítés megsérti a koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodást.  

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Koreai Köztársaság hivatalosan máig hadban áll egymással, mivel a koreai háború hadműveleteit lezáró 1953-as tűzszünet után nem kötöttek békeszerződést.

Forrás: MTI