Nem étkezünk egészségesen, és nem is szívesen mondanánk le rossz szokásainkról, derítette ki egy felmérés. A kilencedikesek harmada havonta legalább egyszer italozik és dohányzik.
Borzalmas állapotban van a magyar társadalom egészségügyileg. Legalábbis ezt mutatja a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) által készített Egészségkommunikációs Felmérés gyorsjelentése. A kutatásban 5500 felnőtt és 7500 gyerek vett részt, utóbbiak ötödik, hetedik és kilencedik osztályosok voltak, nekik egy tesztet kellett kitölteniük.

Egészségtelen testkép

Az elhízott és túlsúlyos felnőttek egy százaléka úgy gondolja, hogy sovány, 54 százalékuk pedig azt, hogy normális a testsúlya. Vagyis kevesebb, mint a felüknek van csak reális helyzetértékelése a felmérés szerint.
És úgy tűnik, nem is akarnak ezen változtatni, hiszen míg 81 százalékuk úgy válaszolt, hogy lenne lehetőségük mozogni, 41 százalék mégsem teszi. Igaz, ebből a szempontból tapasztalható némi javulás, hiszen a felnőttek között az utóbbi 3-4 évben tíz százalékkal nőtt azoknak az aránya, akik hetente kétszer-háromszor mozognak.

A dohányzók és a nagyivók sem tesznek semmit

A magyarok 17 százaléka rendszeres dohányos, és szinte mindannyian tudják, hogy ez káros az egészségükre. Ugyanakkor csak egytizedük válaszolt úgy, hogy készek letenni a cigarettát. Pedig ez igen komoly probléma Magyarországon, mivel világelsők vagyunk a tüdőrákos betegségben és halálozásban.

Az alkohol szempontjából sem állunk sokkal jobban. A nagyivók – tehát azok, akik naponta több mint öt italt, vagy hetente több mint hét italt megisznak – háromnegyede tud az ital egészségkárosító hatásairól. Egy ital az egy korsó sört, egy pohár bort, vagy egy felest jelent a felmérés elkészítői szerint.

Az italozók némileg motiváltabbak, mint a cigarettázók, legalábbis motiváltabbnak mondják magukat: 17 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy képes változtatni ezen a szokásán.

Ha ez nem lenne elég, ráadásul még nem is étkezünk egészségesen, és a társadalom 80 százalékának eszébe sem jut, hogy ezen változtatnia kellene, például több zöldséget, vagy gyümölcsöt kellene ennie. Annak ellenére sem, hogy egy februárban megjelent átfogó nemzetközi kutatás, a Lancet Global Health alapján az egyik legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzet a magyar.

Ezek után komikusan hangzik a NEFI felmérésének azon eredménye, miszerint a magyar felnőtt lakosság 90 százalékának legfontosabb életcélja, hogy elkerülje a betegségeket. Igaz, ezzel kapcsolatban leginkább az érdekli őket – mondta az intézet főigazgatója, dr. Török Krisztina –, hogy hogyan jöhetnek rá, milyen betegségük van, milyen szűrések léteznek, és nem az, miként lehetne a betegségeket megelőzni.

A gyerekek állapota sem jobb

A NEFI munkatársai szerint egy gyerek akkor a legegészségesebb, ha a szülei is egészséges életet élnek. A felmérés szerint a szokásaik erősen összefüggnek a családi mintával, és a közösen eltöltött idővel. Így nem meglepő, hogy a gyerek helyzete, és viselkedése sem nevezhető optimálisnak.

Nagyjából minden második tizenéves fogyaszt naponta koffein tartalmú italt (teát, kávét, energiaitalt vagy kólát), harmaduk pedig valamilyen egészségtelen ételt (gyorséttermi termékeket, édességet, vagy chipset). A leggyakrabban fogyasztott koffeintartalmú ital a tea, egészségtelen étel pedig az édesség.

Ehhez nem mozognak eleget a fiatalok, míg ötödikesként a gyerekek általában fittnek mondhatóak, 18 éves korukra ezt elvesztik, mondta Török Krisztina.

A kilencedikesek fele már dohányzott életében legalább egyszer, harmaduk pedig valamilyen rendszerességgel cigarettázik.

Akik dohányoznak, azok 80 százalékának valamelyik családtagja is dohányzik, míg a nemdohányzóknál ez az arány csak 55 százalék. A kutatás szerint az életüket kedvezőtlenebbül megítélőek nagyobb eséllyel próbálják ki a cigarettát.

A dohányzáshoz hasonlóan az életkor emelkedésével egyre többen próbálták ki az alkoholt is:
- az ötödikesek 22 százaléka,
- a hetedikesek 44 százaléka,
- a kilencedikesek 79 százaléka ivott már egy-két kortynál többet életében.

A kilencedikesek harmada volt részeg az elmúlt egy hónapban. 41 százalékuk ezt azzal magyarázta, hogy az ital segít ellazulni és felszabadulttá tesz.
Itt komoly hatásuk van az ismerősöknek is: akik az elmúlt időszakban ittak valamilyen szeszesitalt, azok 92 százalékának volt olyan barátja, aki szintén ivott az elmúlt egy hónapban.

Az alkoholfogyasztásnak is van köze a családi kapcsolatokhoz:
- egy gyerek annál kevésbé érintett, minél több időt tölt el a családdal,
- a két édes szülővel élők között a legkisebb az alkoholt kipróbálók aránya,
- az elmúlt harminc napban alkoholt és cigarettát fogyasztó gyerekek között kétszer akkora az aránya azoknak, akiknek a szüleit nem érdekli, hogy fogyasztanak alkoholt.

A tendencia sem javuló, az elmúlt tíz évben a dohányzást vagy alkoholt kipróbáló gyerekek aránya enyhén emelkedett, ráadásul az időpontja is egyre korábbra tehető. Csak a kocadohányosoknál (vagyis a passzív dohányosoknál) látható csökkenés, a NEFI főigazgatója szerint ez annak köszönhető, hogy a legtöbb helyről kitiltották a dohányzást.

Forrás: VS:hu