Ám a francia bíróság nem arra hivatkozva büntette meg a bulvárlapot, hogy igaztalant állított - írja a VS.
A francia Oops! magazin arról írt korábban cikket, hogy Leonardo DiCaprio teherbe ejtette Rihannát, ám nem akarta a gyereket, így az nem lett. A színész perelt, a párizsi bíróság döntése értelmében pedig 8000 euró kártérítést kap, írja a Hollywood Reporter, ám a lap felhívja arra is a figyelmet, hogy mi a döntés indoklása.
Ugyanis nem egészen arról van szó, hogy azért büntetik a lapot, mert igaztalant állított a színészről, hanem azért, mert megsértette a magánélethez való jogát. Azaz a rágalmazás és a magánélethez való jog sajátos ötvözete jelenik meg, és az ítélet szempontjából a cikk valóságtartalmának nem volt jelentősége.

Aztán a lap újságírója elmereng azon, hogy milyen lenne a újságírás (az Egyesült Államokban), ha ehhez hasonló indoklással lehetne pert nyerni, azaz mellékessé válna egy információ igazságtartalma. Ott most ennek nyilván a Gawker-ügy miatt is jelentősége van, de attól függetlenül is érdekes, nem csak ottani viszonylatban.

Az ítélet része egyébként, hogy a lap következő számának címoldalán kell lehoznia az ítéletet, bármiféle kommentár nélkül.

Forrás: VS:hu