Tudósok felfedezték, hogy ha a terhesség korai szakaszában a B12 vitamin szintje kellően magas az anyában, akkor háromszor nagyobb esélye van arra, hogy csendes, nyugodt gyermeke fog születni.
Ha azt szeretnénk, hogy újszülöttünk ne legyen sírós, hasfájós baba, várandósságunk idején fogyasszunk bőségesen gabonapelyhet, tojást és csirkét.
Az orvosok arról számoltak be, hogy most először találtak összefüggést a babák hasfájóssága és az anyák terhesség alatti étrendje között. A B12 vitamin kulcsszerepet játszik az agy és az idegrendszer kialakulásában, megtalálható a vörös húsokban, a csirkében, a tejtermékekben és a reggeli gabonapelyhekben is, ugyanakkor a máj és a kagyló is tartalmazza, melyek fogyasztását általában nem javasolják a terhesség alatt.

Egy tanulmány arról is beszámolt, hogy az alacsony B12 vitamin szint akkor is növelte az esélyét annak, hogy hasfájós lesz az újszülött, ha egyéb tényezőket is figyelembe vettek. Ugyanakkor az agy fejlődéséhez szintén fontos folát szintje és a hasfájás között nem találtak összefüggést.  A táplálkozás-szakértők a fenti eredmények ismerete mellett is azt javasolják, hogy a várandós nők – annak ellenére, hogy gazdag B12 vitaminforrások – továbbra is kerüljék a máj, a nyers tojás, a lágy sajtok és a kagylók fogyasztását.

Forrás: Napidoktor.hu