Menekültek holttesteire bukkantak: „feltűnt, hogy valami szivárog a járműből”
Az osztrák és magyar hatóságok nagy erőkkel keresik a jármű sofőrjét. A helyszínelők fokozatosan nézik át a járművet, ezért nem tudják még megmondani a halottak pontos számát.

Akár ötven menekült is megfulladhatott az osztrák A4-es autópálya leállósávjában hagyott teherautóban – közölte a burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtöki kismartoni sajtótájékoztatóján.

Feltűnt, hogy valami szivárog a járműből

A teherautó már valószínűleg egy napja az út mellett vesztegelt, amikor az autópálya-üzemeltető vállalat egyik munkatársa rábukkant. Feltűnt neki, hogy valami szivárog a járműből – mint kiderült, a folyadék a már bomlásnak indult holttestekből származott.

A hét és féltonnás járműben nem találtak túlélőt. A rendőrség válságstábot alakított, az osztrák és magyar hatóságok közösen, nagy erőkkel keresik a jármű sofőrjét.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter leszögezte a tragédia nyomán, hogy az embercsempészek bűnözők, hozzátéve: „aki még mindig úgy gondolja, hogy a menekültek jámbor segítőiről van szó, azon nem tudunk segíteni”.

Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal emberkereskedelemmel foglalkozó osztályvezetője elmondta: napokig tarthatnak a helyszínelési munkálatok, a kamiont és környékét aprólékosan átvizsgálják. Fokozatosan nézik át a járművet, ezért nem tudták megmondani a halottak pontos számát.

Hiába könyörögtek a menekültek

Kedden egyébként három embercsempészt fogtak Királyhida közelében ugyanezen az autópályán. Az általuk szállított menekültek elmondták: a jármű rakterébe zsúfolták őket, ahol alig kaptak levegőt és hiába könyörögtek a jármű vezetőjének, megállás nélkül hajtott a szerb határtól Ausztriáig.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón elmondta: a járműnek magyar rendszáma volt, amit egy román állampolgár váltott ki. A teherautón egy szlovákiai húsfeldolgozó üzem logója szerepelt, a cég a járművet már korábban eladhatta.