A magyar bajnoktól menesztett francia szakember nem viszi el a balhét a focicsapat gyenge szereplése miatt. Szerinte nem benne kell keresni a hibát.
Talán szurkolói szimpátiától függetlenül mindenki egyetért abban, hogy a magyar labdarúgásnak egyáltalán nem tett jót, amit a Videotonnál történt. A bajnoki címvédőtől több kulcsjátékos is távozott, valamint leváltották a sikeredzőt, Joan Carrillót, a helyét a francia Bernard Casoni vette át.

A gall trénerrel bukdácsolt a csapat, egyáltalán nem volt meggyőző a teljesítmény, sorra jöttek a kínosabbnál kínosabb vereségek, így nem is meglepő, hogy nem sikerült egyik nemzetközi kupasorozat főtáblájára feljutni. A dal csütörtökön, a Lech Poznan elleni hazai vereséggel ért véget, a lengyelek elleni párharc során már Pető Tamás irányított beugróként.

Ugyan a játékosok, a vezetőség és a szakmai stáb már olyan nyilatkozatokat tett a napokban, hogy felesleges visszafelé utalgatni, van aki most borította a bilit. Az elküldött Casoni, méghozzá a Nemzeti Sport szombati számában.

„Azért, ami a Videotonnál történt, nem vállalom a felelősséget - ilyen erős kijelentéssel indított a francia. - Nem én hibáztam, nem én engedtem el a kulcsjátékosokat és nem én csaptam be a szurkolókat.”

Mint mondja, Juan Calatayud, Sándor György és Nikolics Nemanja személyében a csapat gerince távozott, ezt egyetlen klub sem élné meg könnyen. Juhász Roland jövője is sokáig bizonytalan volt a nyáron, ez sem volt könnyű, valamint szerinte Kovács István és Gyurcsó Ádám túl van értékelve, még Magyarországon is középszerű játékosok, ezért sem tudta kihozni belőlük azt, amit vártak tőle.

Segítőjét, Pető Tamást sem kímélte, aki egyébként az MTK elleni bajnoki vereség után azt mondta, három nap alatt nem lehet bepótolni három hét elmulasztott munkáját. Casoni nem rejtette véka alá a véleményét a jelenlegi megbízott edzőről:

„Ki az a Pető Tamás? Hol dolgozott, milyen szakmai múltja van? Aki egy NB III-as csapatot dirigált, és azt is rövid ideig, legyen inkább szerény. Tanuljon, képezze magát, tegyen le valamit az asztalra és akkor majd komolyan veszik a szavait” - így füstölgött, majd kijelentette, ha ő marad, akkor biztosan kitette volna Petőt a szakmai stábból.
Azzal kapcsolatban, hogy mennyire szóltak bele a munkájába egy történetet mesélt el:

„Én tárgyaltam először Rudolf Gergellyel, aki beszél franciául, így tökéletesen megértettük egymást. Azt mondtam neki, jöjjön hozzánk és fogadjon el egy tisztességes, de nem kiugró fizetést, s ha játszik, kereshet mellé sok-sok prémiumot. Nemet mondott. Aztán mégis hozzánk került és nem az általam felvázolt szerződést írta alá” - így Casoni, aki hozzátette: végig hitegették a keret megerősítésével, de őt is becsapták.

Adná magát a felvetés, hogy Burcsa Győző, az idő közben távozott sportigazgató a hunyó, azonban Casoni összeesküvést sejt a háttérben, szerinte ami Fehérváron történt, az Burcsa ellen folyt, őt akarták eltávolítani. Hogy kik és milyen céllal, azt nem tudja, ennyire nem ismerte meg a magyar labdarúgás közegét.

„Mindenesetre jókora öngólt rúgtak, mert a Videoton tovább zuhan.”

Ez utóbbit majd a következő hetek-hónapok történései döntik el. Az biztos, hogy már Kovács Zoltánnak hívják a Vidi sportigazgatóját, aki az elmúlt napokban több igazolást is bejelentett - pénteken Asmir Suljic érkezett Újpestről -, és gőzerővel keresik az új vezetőedzőt.

Persze lehet egyszerűbb lett volna nem lerombolni azt, ami működött.