Egy nemrég közzétett tanulmányban a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a dióban olyan speciális hatóanyagok vannak, amelyek képesek semlegesíteni azokat a kémiai agyi folyamatokat, amelyek miatt kialakul a depresszió.
Ugyanakkor a dió fogyasztásával mérséklődik a rossz koleszterinszint, és a testsúlycsökkenés is beindul. Gazdag Omega 3 zsírsavakban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a szervezet egészséges maradhasson.A dióban nagy mennyiségben megtalálhatók az egészséges növényi fehérjék, rostok, antioxidánsok és ásványi anyagok. Csonterősítő hatása van, ezért is érdemes egészséges, friss terméket fogyasztani, amely pár hét alatt teljesen be fog érni.

A fogyókúrázók jó ha észben tartják, hogy pár szem dió elfogyasztása csökkenti az étvágyat, hiszen teltségérzetet okoz. Gazdag E-vitaminban is, amely a bőrfiatalító hatása mellett még a rákos sejtek kialakulását is megakadályozza. Ha mindennap fogyasztunk diót, részben fedezni tudjuk a napi B-vitamin szükségletünket, de hozzájuttatjuk a szervezetünket káliumhoz, mangánhoz, kalciumhoz és magnéziumhoz is.
A magas antioxidáns tartalmának köszönhetően nemcsak a daganatos megbetegedések (főként a prosztata- és mellrák) megelőzése miatt érdemes diót enni, de a belső gyulladások gyógyulását is elősegíti. Ugyanakkor a stresszt is csökkenti.

Ezért érdemes a dióban rejlő jótékony hatóanyagokat kihasználni, és elkészíteni a következő receptet:

Hozzávalók:
- 1 liter tiszta alkohol
- 12 pohár forrásvíz
- 1 kg dió
- 1 kg méz
- 1 darab, 3 éves aloe vera, amelyet a felhasználás előtt 5 napig nem öntöztünk
- 500 ml barna sör
- 1 kg cékla
- 1 kg káposzta
- 1 kg petrezselyem, gyökér és levél is
- 2 evőkanál szárított orbáncfű, cickafark, orvosi somkóró, körömvirág, galagonya bogyó.

Elkészítés:
Mossuk meg a diókat, majd szárítsuk meg, és pucoljuk meg, de a héját nem dobjuk ki. Ezután pirítsuk meg, és daráljuk le. A mézet egy edénybe olvasszuk fel, ha ez megtörtént, adjuk hozzá az alkoholt és a darált dióbelet.

Az aloe verát vegyük ki a cserépből, a gyökerei maradjanak meg, a földet rázzuk le róla, majd tetőtől talpig mossuk meg barna sörrel, utána pedig vágjuk az egészet apró darabokra, és rakjuk bele a mézes alkoholba. A céklát is mossuk meg jól, majd vágjuk fel kockákra, és mehet is az aloe vera után.

A dió héjait is mossuk meg, majd egy fazékba töltsünk 12 pohár vizet, és tegyük oda főni. Mikor éppen forrni kezd a víz, tegyük bele a gyógynövényeket, és hagyjuk tovább a lángon 20 percig. Ha kihűlt, szűrjük le, keverjük össze a diós, mézes, alkoholos, aloe verás, céklás egyveleggel, rázzuk fel, és tegyük be a kamrába 36 órára, hogy elkészüljön a macerátum.

Mindennap, hat alkalommal kell elfogyasztatni ebből a gyógyléből, minden étkezés előtt és után. Az első 10 napban egy kiskanállal, a következő 10 napban egy evőkanállal, a következő 10 napban ismét egy kiskanállal, ameddig az egész el nem fogy.

Forrás: Filantropikum.com