Barack Obama amerikai elnök és két elődje, George W. Bush és Bill Clinton is felkeresi a jövő héten New Orleanst a Katrina hurrikán pusztításának 10. évfordulója alkalmából - közölte csütörtökön Mitch Landrieu, a Louisiana állambeli nagyváros polgármestere.
Obama, aki a természeti katasztrófa ötödik évfordulóján is ellátogatott a városba, jövő csütörtökön utazik majd New Orleansba, Craig Fugate, a szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) igazgatójának társaságában. Az ügynökség 2009 óta dollármilliárdokat költött a helyreállításra Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida államban.

Bush pénteken ellátogat abba az iskolába, ahol a katasztrófa első évfordulójáról emlékezett meg, a Mississippi állambeli Gulfportban pedig a mentésben részt vevőkkel találkozik majd. Clinton szombaton felszólal a város központi jubileumi szertartásán.

A New Orleansra és környékére 2005. augusztus 29-én lecsapó Katrina hurrikán következtében csaknem kétezer ember veszette életét. A város 80 százaléka víz alá került akkor. A hatóságok felkészületlensége miatt súlyos bírálatok érték az akkori louisianai kormányzót és New Orleans-i polgármestert, Kathleen Blancót és Ray Nagint, valamint magát Bush elnököt is.

Forrás: MTI