Nem csitultak a harcok a független ukrán állam kikiáltásának ünnepnapján, augusztus 24-én sem a Donyec-medencében, az Oroszország által támogatott szakadárok 77-szer nyitottak tüzet katonai állásokra és lakott településekre - jelentette kedden a kijevi hadműveleti parancsnokság.
Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint az elmúlt egy napban két katona esett el és kilenc sebesült meg a harcokban. 

A parancsnoksági közlemény szerint több támadást hajtottak végre a szakadárok a februári minszki megállapodás alapján tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekkel. A katonai állások mellett lakóövezeteket is támadtak. Donyeck körzetében Krasznohorivka falu lakóházait és Avgyijivka városát pedig nehéztüzérséggel lőtték az éjjel. Utóbbi településen teljesen megszakadt az áramellátás, így a vezetékes vízszolgáltatás is szünetel. 

A dél-donyecki kikötővárostól, Mariupoltól 20 kilométerre keletre, az Azovi-tenger partján fekvő Szopine települést 152 milliméteres kaliberű önjáró lövegekkel támadták a szakadárok az éjjel - közölte kedden Jaroszlav Csepornoj katonai szóvivője kedden újságírókkal. Elmondta, hogy kedden, a hajnali órákban 120, illetve 122 milliméteres lövegekkel és aknavetőkkel mértek súlyos csapást az ellenséges erők a Talakivka és Hranitne településeknél lévő katonai állásokra. 

  1. Rendezvénysorozat indul a környezettudatosságért
  2. Kerekesszékes vívó-vb: Fókuszban a riói kvóták
  3. Újpest-Fradi színesíti az UVSE vízilabdatornáját
  4. Izraelben szabadon engedik a menekülteket
  5. Merkel a zavargások helyszínére látogat
  6. Népszerű a családi otthonteremtési kedvezmény

Közben Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "védelmi miniszterhelyettese" azzal vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, hogy 122, illetve 152 milliméteres nehéztüzérséggel támadtak a Donyecktől északra, a frontvonalnál fekvő Horlivka központjára. Szavai szerint a támadásban 12 civil sérült meg. Hozzátette, hogy az EBESZ-megfigyelők megkezdték a vizsgálatot a helyszínen.

Forrás: MTI