Az Ukrajnát sújtó háborúban szenvedő ukrán családok rászoruló gyermekeit látjuk vendégül, akiknek az édesapjuk meghalt vagy megsérült a harcokban, illetve szolgálatot teljesít a fronton.


Tíz héten át 660 ukrajnai gyermek táborozását támogatja a magyar kormány – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a velencei táborban.

Soltész Miklós azt mondta: az Ukrajnát sújtó háborúban szenvedő ukrán családok rászoruló gyermekeit látják vendégül, akiknek az édesapjuk meghalt vagy megsérült a harcokban, illetve szolgálatot teljesít a fronton. Az államtitkár hozzátette: az Erzsébet-programban háromezer kárpátaljai magyar gyermek is táborozhat Magyarországon, valamint a kárpátaljaiak mellett 1200-an nyaralnak itt Erdélyből, a Felvidékről, Szlovéniából, a Délvidékről és Horvátországból.

Kravcsenkó György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is köszönetet mondott a csonka családokból érkező gyermekek fogadásáért. Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a választókerület 35 települése összefogásával egy zömmel magyarlakta kárpátaljai falu, Rát számára hárommillió forintot gyűjtöttek össze. Emellett Csap települést segítik, augusztusban pedig 50 fős, kárpátaljai fiatalokból álló csoportot fogadnak egy hétre Gárdonyban és Bicske zánkai táborában. A képviselő elmondta, a választókerületben ruha-, cipő-, játék- és tartósélelmiszer-adományokat is gyűjtenek a külhoni magyaroknak.