A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. irodái a külgazdasági célok megvalósítását segítik, exportpiacokat, új lehetőségeket keresnek a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és már eddig is több tízmilliárd forintnyi üzlet megkötéséhez segítették a kkv-szektort - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.


Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja csütörtökön azt mondta: pártja perre megy, hogy hozzájusson a magyar kereskedőházak bővítésével, gazdálkodásával összefüggő információkért. Kifejtette: hatástanulmányokat kértek a KKM-től azzal összefüggésben, hogy az állam a kormányzati ciklus végére az összes nagykövetségi helyszínen kereskedőházat kíván nyitni. Az ellenzéki politikus szerint a válaszból kiderült, hogy semmi nem támasztja alá 117 kereskedőház létrehozását, és a minisztérium a költségvetési feltételeket sem ismertette.

A KKM minderre reagálva közölte: az MNKH több tízmilliárd forintnyi üzlet megkötéséhez segítette a kkv-szektort. Példaként említették a Dél-Koreába és Kazahsztánba szervezett miniszterelnöki utakat és a hozzájuk kapcsolódó, összesen csaknem 200 hazai cég képviselőjével megvalósuló üzleti fórumokat. A részt vevő magyar kkv-k a dél-koreai utat követően majdnem 23 milliárd forint értékben, a kazahsztáni út után pedig csaknem 37 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket - ismertették.

Mint írták, a két út megszervezésében, a piackutatásban, a vállalkozók közötti kapcsolat megteremtésében jelentős szerep hárult az MNKH-ra, amely a szervezési költségeket teljes egészében magára vállalta. 

Azzal kapcsolatban, hogy Hajdu Nóra azt hangoztatta, a nyilvánosságnak joga lenne tudni, hogy az állam kikkel köt megbízási szerződést a magyar gazdasági érdekek külföldi képviseletére, mert akikről tudni, azok "szerencselovagok", Kiss Szilárd és Tarsoly Csaba is előzetes letartóztatásban van, a KKM közölte: Tarsoly Csaba az MNKH 29 országba kihelyezett irodájából egynek volt a társtulajdonosa, Kiss Szilárddal pedig az MNKH soha semmilyen kapcsolatban nem állt.

Forrás: MTI