Az egyik legalapvetőbb oltás alapanyaga gyakorlatilag elfogyott, szeptemberig átütemezve oltanak.


Az Európai Unióban összesen két cég, egy dán és egy bolgár gyárt BCG-oltást - mondta Horváth Ildikó, Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója.

Szeptemberig ez lesz

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi főosztályának vezetője pénteken jelentette be, hogy globális vakcinahiány miatt átütemezi a BCG-oltások beadását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A dán gyártó szeptemberre látja ismét biztosítottnak az oltóanyag-szállítást.

Horváth Ildikó úgy vélte, hogy járványügyi szempontból is fontos átgondolni, elegendő-e csak két olyan cég az unióban, amelyik ilyen vakcinát gyárt. A stratégiai igazgató információi szerint már folyamatban vannak a tárgyalások a bolgár céggel a vakcinák pótlásáról.

Oké, de mi is ez?

A BCG-oltás a tuberkulózis ellen véd. A betegségnek az immunrendszer állapotától függően több állomása van. A tüdőbe bejutott baktériumok elakadnak a legközelebbi nyirokcsomókban, és ha a szervezet védekezőképessége jó, akkor ott betokolódnak, a nyirokcsomó elmeszesedik, gümő képződik.

Ha az immunrendszer legyengül, például más betegségek, alkoholizmus vagy idős kor miatt, akkor a tokból kiszabadulhatnak a baktériumok, és a köpettel a külvilágba juthatnak. A környezetben élők ilyen módon fertőződhetnek. Előfordul, hogy a tbc baktérium elárasztja az egész szervezetet - az agyvelőt, a veséket, a tüdőt és a csontvelőt - és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezet – írja közleményében az ÁNTSZ.

A tbc ellen 1954 óta oltják a csecsemőket, tavaly kevesebb, mint 1000 megbetegedést észleltek már. A tuberkulózissal kapcsolatos magyarországi adatok nagyon kedvezőek, de a védőoltásra szükség van, leginkább azért, hogy a következő generáció is védve legyen.