Pozitív hangulat, közepesen alacsony forgalom várható szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a Raiffeisen Bank üzletkötője szerint.


Ballai Zoltán elmondta: a "nap fénypontja" az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed este 8-kor kezdődő ülése. Sokféle a kamatvárakozás, van aki szeptemberre, decemberre, vagy jövőre várja a kamatemelést - mondta, hozzátéve: a legvalószínűbb, hogy még idén lesz emelés, ezt árazzák be a határidős kötvények.

A magyar tőzsdén a nap elején nem várható nagyobb elmozdulás, folytatódhat a keddi pozitív hangulat, közepesen alacsony forgalom mellett - mondta. Délután 1-kor és 4-kor jelennek meg fontosabb amerikai makroadatok. Sorra jelentenek a német DAX-index vállalatai, a Bayer és a Volkswagen egyebek mellett, ami szintén emelkedéshez vezethet az árfolyamokban - fejtette ki.

Trippon Mariann, a CIB Bank Zrt. vezető elemzője az MTI-nek eljuttatott összefoglalójában jelezte,: a globális piacokon szerda estig nem várhatók nagy elmozdulások, ekkor dönt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az irányadó kamatokról. A Fed nyíltpiaci bizottsága szinte biztosra vehetően nem módosítja irányadó kamatát, így az indoklásból elsősorban azt próbálják meg majd kiolvasni a piaci szereplők, hogy mikorra várható az első kamatemelés - fejtette ki. A döntéshozók eddigi nyilatkozatai alapján a szigorítási ciklus még idén elkezdődik - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 230,57 pontos, 1,04 százalékos emelkedéssel, 22 381,97 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 7,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. A Mol 190 forinttal, 1,33 százalékkal 14 510 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 60 forinttal, 1,05 százalékkal 5790 forintra nőtt, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,74 százalékkal 401 forintra csökkent, forgalma 322,8 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 74 forinttal, 1,72 százalékkal 4375 forintra emelkedett, a részvények forgalma 2,3 milliárd forintot ért el.

Forrás: MTI