Nincs veszélyben az év végére tervezett 75,2 százalékos adósságráta - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója kedden az M1 aktuális csatornán.


A folyamatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság folyamatosan kinövi az adósságot - jegyezte meg a szakember.

A vezérigazgató felidézte, hogy az adósságráta - a forintban számított bruttó hazai termék és az államadósság hányadosa - 2010-ben még a 84 százalékot is elérte, miközben tavaly 76,9 százalék volt. A költségvetési számok tartásával szerinte 2018-ra elérhető lesz a 70 százalék körüli arány, amivel a magyar mutató már megközelíti a régiós átlagot.

Barcza György hangsúlyozta, hogy a befektetői bizalom folyamatos javulását mutatja, hogy a görög válság hatása elenyésző volt mind a hozamok emelkedésében, mind a forint árfolyamának gyengülésében.

Kitért arra is, hogy az államadósság rekordmagas forintértéket ért el, ami részben azzal magyarázható, hogy az adóssághoz minden évben hozzáadódik a költségvetési hiányból adódó finanszírozási igény, ami az idén 550 milliárd forint. Másrészt ezt növeli év közben például az előtörlesztés is, hiszen előbb kell kibocsátani a forintkötvényeket, és utóbb lehet azt a hitelek és kötvények törlesztésére fordítani.

Megjegyezte, hogy a devizaadósság forintértékére eddig kedvezően hatottak az idén az árfolyammozgások, tavaly év végén 314,89 forintos euró-árfolyamon számolták el az adósságot, míg az idén eddig a 310 forint körül mozog az euróárfolyam.

Forrás: MTI