Megkezdődött szombat este a 190. Anna-bál Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében, ahol az est folyamán a hagyományok szerint a közönség szavazza meg a tizenöt legszebb lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.


Az Anna-bált - amely a városra lecsapó vihar miatt késéssel kezdődött - megnyitó beszédében Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró táncvigasságának nevezte. Felidézte, hogy az első bálok ideje, a reformkor a magyar történelem legfényesebb időszakát jelentette, ekkor indult fejlődésnek Balatonfüred is. 

A bál díszvendége, Balatonfüred legújabb kulturális partnertelepülése, Komárom alpolgármestere a magyar legendárium részének nevezte az Anna-bált. Turi Bálint hozzátette, hogy Komáromot és Balatonfüredet Jókai Mór személye is összeköti.

A köszöntők után Bóka István, Balatonfüred polgármestere adta át a Kiss Ernő-díjat, melyet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója vehetett át.

A bálon a közönség szavazhat az általuk legszebbnek ítélt hölgyekre, a tizenöt legtöbb szavazatot kapó nő közül a zsűri választja ki a bál királynőjét és udvarhölgyeit. Az Anna-bál szépe Viktória-mintás, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintás herendi vázát kapnak ajándékba.


Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Forrás: MTI