Az LMP szerint nem emelkedtek érdemben a reálbérek Magyarországon, a kedden nyilvánosságra hozott 1,5 százalékos növekedés a félszázalékos inflációval számolva csak 1 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg.


Szél Bernadett, a párt társelnöke ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy a Központi Statiszikai Hivatal (KSH) jelentése szerint májusban 1,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 4 százalékos volt a növekedés. A keresetek az első öt hónapban 3,5 százalékkal nőttek, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,1 százalékkal emelkedtek.

Az ellenzéki politikus álláspontja szerint ha a növekedés ilyen ütemben folytatódik, akkor továbbra is az unió egyik legalacsonyabb béreiért dolgoznak majd a magyar munkavállalók, és egyre súlyosabb problémává fog válni az elvándorlás.

Szél Bernadett közölte továbbá, hogy a minimálbér megadóztatása, az egykulcsos adó és a közszféra elmaradt bérrendezése annak a tudatos stratégiának a része, amely az alacsony tartott bérekkel akarja megteremteni az ország versenyképességét. Az LMP szerint ezzel szemben a dolgozói szegénység felszámolására és bérfelzárkóztatásra, ehhez pedig az alacsony keresetűek munkájára rakódó terhek azonnali csökkentésére és a közszféra, különösen az egészségügyi és szociális dolgozók bérrendezésére van szükség.

Forrás: MTI