A magyar kormánynak minden magyar állampolgárát minden eszközzel meg kell védenie, Kárpátalján pedig joggal merül fel a kérdés, hogy az ott élő magyarok biztonságban vannak-e - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a felvetésre, hogy az ukrán külügyminiszter bekérette Magyarország kijevi nagykövetét a magyar titkosszolgálatok ukrajnai tevékenységével kapcsolatos magyarországi kijelentések miatt.


Lázár János kedden, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón leszögezte: ahol az utcán lövöldöznek, joggal merül fel a kérdés, hogy biztonságban vannak-e az ott élő magyarok. 

Közölte: Keskeny Ernő nagykövet jól tudja a magyar érdekeket képviselni. 

A magyar kormány a béke és a biztonság létrejöttében, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritásának fenntartásában érdekelt - tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy az elmúlt években 783 ezer új, határon túli magyar állampolgárság született. 

Arra a kérdésre, hogy a magyar fél folytatott-e titkosszolgálati műveletet Ukrajnában az ország tudomása nélkül, Lázár János azt felelte: a szomszédos országok barátkozzanak meg azzal, hogy a magyar állam a világban minden magyar állampolgárt megvéd, és minden szervezeti egységének ez a dolga.

A minisztert kérdezték a magyar-ukrán határon folytatott,  cigarettacsempészettel kapcsolatos vizsgálatról is. 

A vámosok esetleges részvételéről a NAV-nak és a belügyminiszternek kell tájékoztatást adnia. Van olyan határátkelő, ahol egy teljes határrendészeti egységet elbocsátottak, de ez nem ugyanaz a felvetés, mint amit az ukrán állam képviselői megfogalmaztak - jelentette ki. Kifejtette: vannak vámosok, akik bűncselekményeket követtek el, de ebből nem következik az, hogy a munkácsi lövöldözéshez bármelyiknek köze lenne.

A Miniszterelnökség vezetőjét kérdezték a NAV-elnök távozásáról is. Elmondta, hogy Vida Ildikó tavaly ősz óta több alkalommal felajánlotta lemondását. 

A szakmai okokat a kormányfő soha nem fogadta el, és noha a személyes indokokat akceptálta volna, arra kérte az elnököt, hogy a hivatal átalakításáig ne hagyja el  állomáshelyét - tette hozzá.

A NAV új elnökének kinevezésére vonatkozóan azt mondta: kapkodásra semmi ok, az új tartalomhoz - adóeljárási rendhez, szervezeti struktúrához - keresnek új szereplőt.

A Quaestor ügyfeleinek kártalanítására vonatkozóan pedig azt fejtette ki: az ismert játékszabályok szerint - 20 ezer euróig, levonva a 10 százalék önrészt - mindenkinek biztosítják a kártalanítást, a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. 

A 100 ezer eurós határ akkor valósulhat meg, amikor az Alkotmánybíróság jóváhagyja azt - emelte ki a miniszter, utalva arra, hogy az OTP megtámadta a döntést.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár  kérdésre arról számolt be, hogy a Tárki adatai szerint 350-370 ezerre becsülhető a külföldön munkát vállaló magyarok száma, ami 60-80 ezerrel több a 2010-es adatnál. 

Minden, az ellenzéktől vagy magukat szakértőnek nevezőktől származó állítás, ami félmilliós számról szól, az a szakértelem hiánya vagy szándékos csúsztatás - hangoztatta. Kitért arra is: az érintettek nem családostól mennek el, és csak 2014-ben 4,5 milliárd eurót utaltak haza.

A miniszter és az államtitkár legközelebb augusztusban tart sajtótájékoztatót a kormányzati döntésekről.

Forrás: MTI