A nyár esti melegben könnyű és egészséges ételekre vágyunk, hiszen a hőségben nem kívánjuk a nehéz, túl laktató fogásokat. Íme néhány gyors és egyszerű tésztás recept!


Nyáron senki sem szeret a tűzhely mellett izzadni és a forróságban főzni. Egyszerűbb, gyorsabb és egészségesebb ételekre vágyunk. Rengeteg zöldségnek nyáron van a szezonja, ezért szinte kimeríthetetlen azon ételek tárháza, amit ilyenkor elkészíthetünk. Az alábbi tésztás receptek egyszerűek, mégis nagyszerűek, mindenki igényeit kielégíthetik, hiszen mindegyik gyors, könnyű és finom.

Teljes kiőrlésű tészta friss paradicsommal és ricottával

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg teljes kiőrlésű tészta (például farfalle)
1/3 csésze olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
11-12 koktélparadicsom, vagy 8-10 negyed nagyobb paradicsom
só és frissen őrölt fekete bors
2 csésze friss spenótlevél
1/3 csésze friss, tépkedett bazsalikomlevél
1/2 csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 csésze friss ricotta sajt

Elkészítés:
Főzzük meg a tésztát, ha kész szűrjük le. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olajat, majd amikor felforrósodott, dobjuk bele az összenyomott fokhagymát és vegyük kisebbre a hőfokot. Körülbelül 5 percig főzzük össze kis lángon, de közben figyeljük, nehogy odaégjen.

Adjuk hozzá a paradicsomot, szórjunk rá ízlés szerint sót és borsot. Melegítsük össze pár percig, majd keverjük hozzá a tésztát és a spenótot. Főzzük addig, míg a spenót meg nem fonnyad, utána hozzáadhatjuk a friss bazsalikomot, parmezánt, majd sót és borsot ízlésünknek megfelelően. Ha a tészta száraznak tűnik, önthetünk hozzá még egy kis olívaolajat. Végezetül tegyük rá a ricottát és tálalhatjuk is.

Tejszínes, bazsalikomos avokádós tészta

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg fettuccine tészta
1 avokádó (hámozott és kimagozott)
6 friss bazsalikomlevél
3 újhagyma (vékonyra szeletelve, csak a fehér része)
1/3 csésze koriander vagy petrezselyem
1 evőkanál friss citromlé
1/2 csésze zsírszegény natúr joghurt
1 evőkanál víz
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint
parmezán (ízlés szerint)

Elkészítés:
Megfőzzük a tésztát, amíg ez készül, összekeverjük a szószhoz a többi hozzávalót a parmezánon kívül. Amikor megfőtt a tészta, hozzáadjuk a krémes szószt, majd ízlés szerint megszórjuk parmezánnal.

Csirkés mozzarellás tészta aszalt paradicsommal

Hozzávalók 4 személyre:
3 nagy gerezd összenyomott fokhagyma
1 kis üveg aszalt paradicsom olajban
1 csirkemell (körülbelül fél kilogramm)
paprika (csak egy kevés)
1 csésze mozzarella
25 dkg penne tészta
1 evőkanál szárított bazsalikom
1/4 teáskanál zúzott pirospaprika-pehely

Elkészítés:
Egy nagy serpenyőt felhevítünk, beletesszük a fokhagymát és az aszalt paradicsomot, majd egy kis olívaolajon megpároljuk. Utána adjuk hozzá a csirkemell darabokat, és megpirítjuk mindkét oldalát. Eközben feltesszük főni a tésztát. A csirkéhez adjuk hozzá a sajtot, addig melegítsük, amíg meg nem olvad, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ehhez a keverékhez adagoljuk majd hozzá a megfőtt tésztát és a fűszereket. Ha nem elég sűrű és krémes a szósz, tegyünk hozzá még egy kis sajtot.