A svájci ABB gépipari konszern szerkezetátalakítási és költségcsökkentési stratégiájával sikeresen mérsékelte a második negyedévben a kedvezőtlen piaci tendenciáknak a forgalomra és az eredményre gyakorolt kedvezőtlen hatását - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a vállalat.


A konszern az április-júniusi negyedévben 9,165 milliárd dollár értékesítési árbevételre tett szert, nominálisan 10 százalékkal kevesebbre az egy évvel korábbi 10,190 milliárdnál. Devizaárfolyam-hatásoktól megtisztítva azonban a forgalom 3 százalékkal növekedett.

Az ABB megrendelései 15 százalékkal 8,996 milliárd dollárra csökkentek a negyedévben az egy évvel korábbi 10,567 milliárd dollárról. Devizaárfolyam-hatásoktól mentesítve a csökkentés 4 százalékos volt.

Az ABB üzemi eredménye 3 százalékkal 1,058 milliárd dollárra csökkent, árfolyamhatások kiküszöbölésével viszont 8 százalékkal emelkedett. A bevételarányos jövedelmezőségi mutató 11,7 százalékra javult 10,7 százalékról. 

A nettó nyereség 8 százalékkal 588 millió dollárra csökkent 636 millióról.

Az első fél évben az értékesítési árbevétel nominálisan 10 százalékkal 17,720 milliárd dollárra csökkent, devizaárfolyam- hatások kiküszöbölésével 3 százalékkal emelkedett. Az üzemi eredmény 2,007 milliárd dollár lett, nominálisan 6 százalékkal alacsonyabb, árfolyamhatásoktól megtisztítva 7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A féléves nyereség 2 százalékkal 1,152 milliárd dollárra csökkent. 

Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója az eredmény-beszámolót kommentálva kiemelte, hogy a Next Level stratégiát követve a kedvezőtlen piaci környezetben is sikerült a vállalatnak (devizahatásoktól megtisztítva) növelnie az árbevételét, javítania a bevételarányos jövedelmezőséget és egy részvényre jutó működési eredményét. 

A vezérigazgató a kedvezőtlen piaci tendenciák folytatódását vetítette előre az idei teljes évre, mind a megrendelések beérkezése, mind a devizaárfolyamok alakulása tekintetében.

Forrás: MTI